ORCID, la teva identitat digital

Què és ORCID

ORCID és un identificador d'autor format per un codi de 16 dígits. Cada autor té un únic ORCID, personal i permanent, és a dir, encara que canviïs d'institució al llarg de la teva carrera professional, sempre tindràs el mateix ORCID.

Per a què serveix

No només és un portal a on posar el teu currículum acadèmic i de recerca, també ens serveix per evitar qualsevol confusió d'autoria. Per exemple, si existeix un altre investigador a qualsevol institució del món que firma amb el mateix nom que tu, no hi haurà problema perquè la publicació estarà relacionada amb el teu codi ORCID.

De fet, moltes editorials científiques demanen el codi ORCID per a poder publicar, o ens permet enviar els papers directament clicant en l'opció d'ORCID, sense necessitat de completar formularis. De la mateixa manera, algunes acreditacions o subvencions es poden demanar d'una forma molt més àgil amb el teu ORCID.

Un altre punt fort d'aquest identificador és que ens permet associar-lo amb altres perfils d'autor, com per exemple AuthorID d'Scopus o el Research ID de Web of Science. Fer-ho és molt senzill i permet tenir els perfils completament actualitzats i automatitzats, així no serà necessari editar el teu perfil cada cop que publiquis un nou paper.

Consells d'ús per l'investigador

1. Comprova la visibilitat del teu perfil

A finals del 2021 la interfície d'ORCID es va actualitzar i modernitzar adaptant-se millor a les necessitats actuals. Si fa molt que no et connectes, és possible que la visibilitat del teu perfil s'hagi restringit automàticament. Torna a accedir i selecciona la visibilitat de cada apartat del teu currículum directament des de la pàgina principal i de forma molt intuïtiva.

2. Crea nous vincles

Ara pots trobar més de 1.120 registres d'institucions acadèmiques o d'investigació, així com agències de finançament, patrocinadors, editors, etc. Si vincules els teus registres amb organitzacions de confiança, guanyes visibilitat i veracitat sent validats per patrocinadors i editors.

3. Safata d'entrada

ORCID Inbox és el sistema de missatgeria d'ORCID. Podràs trobar totes les notificacions de canvis de registre, així com anuncis, consells o informació sobre el servei oficial d'ORCID.

4. Actualitzacions automàtiques de CrossRef

Actualment, CrossRef és l'únic sistema que utilitza la safata d'entrada d'ORCID per enviar sol·licituds d'actualització automàtica de registre. Cada cop que un editor remet una publicació nova a CrossRef, aquest fa arribar una sol·licitud per actualització a la safata d'entrada de l'autor, sempre que aquest hagi proporcionat el seu ORCID prèviament a l'editor.

5. Persones de confiança

L'investigador pot designar una persona de confiança que actualitzi el seu ORCID. Per fer-ho, la tercera persona no és necessari que també sigui un investigador, només necessita tenir un codi ORCID personal.

Bibliografia i llocs web d'interès