Notícies del curs 23/24

Curs 2023 / 2024

Abril, 2024

Jornada sobre la Nova Bauhaus Europea: balanç i perspectives de futur

Publicat el 08/04/2024

El proper 15 d'abril de 2024 (entre les 09:30h i les 14:00h) es produirà una jornada informativa (presencial) sobre la Nova Bauhaus Europea, on es tractaran les línies d’actuació, s’explicaran les oportunitats de finançament que se’n deriven, i coneixerem de primera mà projectes guanyadors i diverses experiències en aquesta iniciativa.   

L’acte està coorganitzat per la Generalitat de Catalunya, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe.    


+info: Notícia, Formulari d'inscripcions, Programa de la jornada


Corea del Sud s'incorpora al programa Horizon Europe

Publicat el 08/04/2024

La Comissió Europea i Corea del Sud han finalitzat les negociacions per associar-se al programa marc Horizon Europe. Això significa que, a partir del 2025, el personal investigador d’aquest país podrà rebre finançament per participar en convocatòries del Pilar II del programa, conjuntament amb el personal investigador de la Unió Europea i d'estats associats al programa Horizon Europe.

El Pilar II del programa Horizon Europe, amb un pressupost de 53.5 M€, finança recerca centrada en reptes globals com el clima, l’energia i la mobilitat, la indústria, l’economia digital i la salut.

L’acord d’associació es firmarà durant la segona part del 2024.

+info: Notícia


EU Missions Infodays 2024

Publicat el 08/04/2024

S'apropa l'EU Missions Info Days on s'informarà els possibles candidats sobre els nous temes inclosos en el programa EU Missions i les cross-cutting activities de la UE 2024. 


L'esdeveniment serà en línia, i obre el pròxim 25 d'abril a les 09:30h (GMT +2h).


+info: Notícia


Science Europe: Guia pràctica de suport a la diversitat en entorns de recerca

Publicat el 08/04/2024

La nova “Guia pràctica per donar suport a la diversitat en entorns de recerca” de Science Europe destaca els resultats clau d'una enquesta d'afiliació realitzada el 2023, mostra bones pràctiques i proporciona recomanacions pràctiques en temes com les mesures d'acció positiva i la recopilació i l'ús de dades de diversitat.


La Guia també reflexiona sobre els reptes als quals s'enfronten les organitzacions de recerca mentre intenten fomentar cultures de recerca justes i inclusives. Aquest treball forma part del compromís més ampli de Science Europe per integrar els nostres valors compartits en les polítiques i pràctiques implementades a tota Europa, tot això en suport de la recerca d'alta qualitat i entorns de recerca atractius i justos. 


+info: Notícia, Informe


MACO, el repositori per a monografies culturals i científiques en obert

Publicat el 08/04/2024

El repositori Monografies Acadèmiques en Obert (MACO) s'ha posat en funcionament sota la imatge de CORA (Catalan Open Research Area) per donar visibilitat a la recerca publicada a Catalunya per institucions públiques i privades d'ensenyament, recerca i divulgació, en forma de monografies culturals i científiques. MACO s'ha obert en una primera fase inicial amb 2 participants, el Patronat d'Estudis Osonencs i la Universitat Rovira i Virgili, i 26 documents consultables (20 monografies i 6 capítols).


La previsió és que MACO compti d'aquí poc amb un comitè editorial que avaluï l'adequació de les peticions rebudes per a la incorporació de noves monografies i estableixi les línies estratègiques del repositori. Això farà que el repositori creixi en el futur amb noves institucions i monografies disponibles per a la seva consulta. 


+info: Notícia


Informe EUA-CDE: "Postdoctoral researchers at European universities: profiles, roles and institutional support structures"

Publicat el 08/04/2024

L’EUA Council for Doctoral Education (EUA-CDE) ha publicat l’informe “Postdoctoral researchers at European universities: profiles, roles and institutional support structures”. 


Aquest informe resumeix les conclusions del Grup Temàtic de l’EUA-CDE sobre Profiles and institutional support for postdoctoral researchers, creat l'any 2023 per oferir una visió general dels serveis i recursos actuals disponibles a nivell postdoctoral

Amb les conclusions recollides de 28 universitats de 16 països europeus, aquesta publicació reflecteix els debats del grup sobre l'estat actual i els problemes més urgents als quals s'enfronten el personal investigador postdoctoral.

A més, aborda el suport institucional existent per a la comunitat postdoctoral, discuteix noves estratègies, ofereix exemples de bones pràctiques i suggereix possibles maneres d'avançar per a les universitats europees sobre com millorar l'experiència postdoctoral.

També serveix com a font de reflexió per a les institucions que es plantegen crear un entorn més sostenible per a aquesta població i fomentar els seus serveis i suport postdoctorals.

+info: Notícia, Informe


Calendari Convocatòries AECC 2024-25

Publicat el 04/04/2024

Tens disponible el calendari previst d'obertura i adjudicació de les convocatòries 2024/2025 de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC).


+info: Calendari AECC 2024-25


Civil Dialogue Group - Online Info Session: Convocatòria de propostes sobre memòria europea 2024

Publicat el 03/04/2024

La European Education and Culture Executive Agency (EACEA) organitza una sessió informativa en línia el 18 d'abril de 2024 de 9:30 a 16:30 per presentar les oportunitats de finançament de la convocatòria 2024 de propostes per a la memòria europea (CERV-2024-CITIZENS-REM) a tots els sol·licitants i parts interessades.


A més de presentar els objectius, temes i resultats esperats de la convocatòria, la sessió cobreix la part pràctica del procés de presentació, és a dir, com preparar i enviar propostes. L'EACEA també presentarà les bases generals de la convocatòria i el calendari previst per a la seva avaluació.


L'esdeveniment tindrà lloc en línia a través de Webex i cal registrar-se per avançat.


+info: Notícia, Registrar-se


Pla estratègic de Horizon Europe (2025-2027)

Publicat el 03/04/2024

La Comissió Europea ha adoptat avui el segon pla estratègic per a Horizon Europe. El pla, anunciat en les "Research and Innovation Days", estableix tres orientacions estratègiques clau per al finançament de la recerca i la innovació de la UE per als tres últims anys del programa (2025-2027):Aquestes orientacions tenen per objecte abordar reptes mundials clau com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la transició digital i l'envelliment de la població. 


+info: Notícia


Jornades de formació online de Web of Science (abril 2024)

Publicat el 02/04/2024

Properament, es produiran noves sessions de formació en línia de Web of Science, en espanyol durant el mes d'abril. Les jornades tractaran la recerca i l'anàlisi de publicacions, la recerca del perfil d'un/a investigador/a, i la gestió del perfil a Web of Science.


Els seminaris estan disponibles en línia entre les 14:00h i les 15:00h, del 2 al 4 d'abril. 


+info: Notícia


Seminari web: 'El Acelerador' del EIC i els seus reptes

Publicat el 02/04/2024

El CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial) organitza una jornada informativa el pròxim 16 d'abril d'11:00h a 14:00h, per parlar sobre les novetats de l'Accelerador de l'EIC el 2024. La jornada d'informació en línia està adreçada a empreses que volen conèixer l'Accelerador amb més detall i així poder preparar una proposta amb èxit. S'abordaran les novetats de l'Accelerador el 2024, s'analitzaran el perfil de les empreses i les principals recomanacions per fer una proposta exitosa.


La jornada comptarà amb la participació de dos "programme managers" per ajudar-nos a entendre com podem aconseguir que la nostra proposta compleixi amb els requisits d'una proposta en un dels reptes de l'Accelerador.


+info: Notícia, Agenda


Comissió Eurupea: Noves directrius sobre l'ús responsable de la intel·ligència artificial generativa (IA)

Publicat el 02/04/2024

En col·laboració amb els països del European Research Area i les parts interessades, la Comissió Europea ha proposat un conjunt de directrius destinades a donar suport a la comunitat investigadora europea en la utilització responsable de la intel·ligència artificial generativa (IA)


Tenint en compte la rapidesa amb què s'utilitza aquesta tecnologia en tots els camps, inclosa la recerca, aquestes recomanacions aborden oportunitats i reptes clau. Basant-se en els fonaments de la integritat en la recerca, proporcionen orientació a investigadors, organitzacions de recerca i finançadors per garantir un enfocament unificat a tot Europa. Els principis que sustenten les noves directrius es basen en marcs establerts com el "European Code of Conduct for Research Integrity" i les directrius sobre IA fiable. 


+info: Notícia, Guidelines


EU4Health: calendari provisional 2024

Publicat el 02/04/2024

EU4Health, amb un pressupost de 5.300 milions d'euros, és el quart i més gran dels programes de salut de la UE des del seu llançament el 2003.


El programa i les seves convocatòries representen una resposta ambiciosa a la pandèmia de COVID-19, però van més enllà de la resposta a les crisis per abordar la resiliència dels sistemes sanitaris europeus i contribuir a una Europa més saludable. 


Recentment, s'ha publicat el calendari provisional per a convocatòries obertes durant el 2024. Tingueu en compte que el moment de publicació és només orientatiu i pot estar subjecte a canvis. 


+info: Notícia


Interreg Info Days 2024

Publicat el 02/04/2024

Interreg Europe ha obert la seva tercera convocatòria de propostes de projectes (oberta entre el 20 de març i el 7 de juny).


Els punts de contacte dels seus 36 Estats associats organitzen jornades informatives per presentar el seu programa i les seves característiques clau en l'idioma local. Els propers esdeveniments informaran principalment sobre la tercera convocatòria.


En alguns països i regions, els esdeveniments informatius ja van tenir lloc aquest any. En d'altres, els actes informatius estan a punt de tenir lloc en les pròximes setmanes. Alguns dels actes se celebren en línia, d'altres de manera presencial. A Espanya, la trobada es produirà en línia el dia 11 d'abril, de 09:30h a 12:00h


+info: Notícia, Online information event (Spain)


Març, 2024

Mòduls de formació e-learning en diferents aspectes d'igualtat de gènere en R+D+I

Publicat el 21/03/2024

S'han publicat 6 mòduls de formació per seguir en línia sobre diferents aspectes d'igualtat de gènere en l'R+D+I, útils per incloure la perspectiva de gènere en els projectes d'investigació, utilitzar el llenguatge no sexista en el marc de l'R+D+I i conèixer el marc europeu de les polítiques d'igualtat de gènere.


Els mòduls han estat desenvolupats entre l'Agència Estatal d'Investigació Pública i la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc del projecte finançat per la Unió Europea SUPERA (Supporting the Promotion of Equality in Research and Academia), i formen part de les accions del I Pla d’igualtat 2021-2023.


+info: Accés als mòduls


El talent femení a l'ecosistema català de recerca i innovació 2024

Publicat el 20/03/2024

Infografia que mostra com es troba representat el talent femení en tot el cicle de la recerca i la innovació a Catalunya. Es tracta d'una actualització de l'anterior infografia publicada el 2022.


+info: Publicació, Infografia


Study on scientific publishing in Europe: Development, diversity and transparency of costs

Publicat el 20/03/2024

Per donar suport a les polítiques de la Comissió en matèria d'accés obert, i després de les conclusions del Consell per prendre mesures concretes contra la proliferació d'acords contractuals insuficientment transparents amb els editors, aquest estudi es va encarregar per proporcionar una comprensió més profunda de les qüestions relacionades amb les pràctiques i els costos de les publicacions acadèmiques, oferir una anàlisi de la situació i proposar consells per a les accions polítiques


L'informe documenta la manca generalitzada d'informació sobre aquests contractes i tracta amb els editors i recomana accions específiques, principalment necessàries per part dels estats membres, les institucions i les biblioteques per millorar la transparència sobre els costos de publicació. Aquests inclouen, entre d'altres, publicar els contractes i treballar per posar a disposició informació estructurada sobre ells.


+info: Publicació


Dimarts de Ciència Transformadora: el rol de l'administració pública en la gestió de la política científica

Publicat el 20/03/2024

Els Dimarts de Ciència Transformadora és un espai de trobada on es vol compartir pràctiques i coneixements relacionats amb l’impacte de la recerca, el compromís social, el retorn de la recerca, l’avaluació transformadora i la ciència oberta. Volem, doncs, crear una comunitat per tal de generat debat, reflexió i pensament crític al voltant de la recerca que transforma.


En aquesta quarta sessió, debatrem sobre el rol de l’administració pública en la gestió de la política científica.  En el debat hi participaran com a ponents el Joan Subirats (politòleg, ex-regidor i ex-ministre), l'Anna Tarrach (Sindicatura de Comptes de Catalunya) i l'Ismael López-Peña (Escola d'Administració Pública de Catalunya). L’Ismael Ràfols (CWTS) moderarà el debat i la discussió oberta al públic.


La sessió (presencial i online) tindrà lloc el dimarts 16 d'abril de 2024, de 15:00h a 17:30h, a l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47, Barcelona).


+info: Web, Formulari


Career path in Spain (FECYT)

Publicat el 20/03/2024

Té com a objectiu explicar gràficament totes les convocatòries que s'han publicat entre 2022-2024 referents a les diferents etapes de la carrera investigadora i que es poden gaudir als sectors de recerca públic i privat, finançades per agents europeus, nacionals, regionals i de fundacions sense ànim de lucre. 

+info: Notícia


Supervisió de MSCA

Publicat el 20/03/2024

Consulta les directrius de supervisió, un conjunt de recomanacions per a supervisors, investigadors i institucions que reben finançament de MSCA. Aquestes directrius s'ajusten als principis establerts a la Carta Europea de l'Investigador i al Codi de conducta per a la contractació d'investigadors (Carta i Codi). 

+info: Notícia


Codis de pràctiques sobre la valorització del coneixement

Publicat el 20/03/2024

El passat 5 de març 2024, la Comissió Europea va publicar dos codis de pràctiques relacionats amb la valorització del conixement generat en l’activitat de recerca i innovació. 

L’objectiu del "Codi de pràctiques sobre la co-creació indústria-acadèmia" és oferir una guia pràctica sobre com crear associacions estratègiques exitoses entre l'acadèmia i la indústria per crear impacte en la economia i en la societat.

El "Codi de pràctiques sobre la participació ciutadana" ofereix recomanacions sobre com enfortir els vincles entre l’acadèmia i els actors socials per millorar l’adopció dels resultats de la recerca.

Aquests codis complementen dos codis anteriors publicats també per la Comissió Europea, part dels principis rectors del procès de valorització del coneixement en la Unió Europea.

+info: Notícia


Debat CaixaResearch “Artificial intelligence in biomedicine: present and future”

Publicat el 18/03/2024

El pròxim dimecres 20 de març a les 19h online, CaixaResearch de "la Caixa" Foundation celebrarà un debat en línia sobre la intel·ligència artificial a la biomedicina, present i futur.

L'ús dels algorismes d'intel·ligència artificial permet analitzar grans quantitats d'informació en poc temps i avançar molt més ràpid en la comprensió de les malalties. Aquesta revolució ha donat lloc a milers d'iniciatives en el camp de la biomedicina. En aquest debat, Alfonso Valencia, Natalia Pérez de la Ossa i Rodrigo Menchaca debatran sobre el present i futur de l'aplicació de la IA en el camp de la biomedicina.

+info: Notícia, Inscripcions


Informació per les Acreditació de recerca i de recerca avançada de l’AQU

Publicat el 12/03/2024

A partir del proper 8 d’abril les sol·licituds per a l’emissió de les acreditacions de recerca i de recerca avançada es podran presentar de manera ininterrompuda durant tot l’any.

Cal tenir en compte que les persones sol·licitants no podran presentar una nova sol·licitud d’acreditació mentre en tinguin una d’oberta, és a dir que no estigui resolta.

Els principals apartats que s’avaluaran són els següents:

Aquest canvi de terminis, no aplica a la  convocatòria de trams de recerca que continua amb un termini anual, i aquest any estarà oberta del 25 de juny al 12 de juliol de 2024.

+info: Acreditació recerca, Acreditació recerca avançada


Jornada de revisió de propostes Clúster 1 (Salut) 2024

Publicat el 12/03/2024

L'Agència per la Competivitat de l'Empresa (ACCIÓ) convoca una jornada de revisió de propostes per ajudar a millorar la teva presentació per les convocatòries de 2024 del Clúster 1 d’Horizon Europe (Salut) i maximitzar les teves possibilitats d’èxit. 


Les inscripcions gratuïtes per presentar-se estaran obertes fins al 18 de març, i les reunions amb experts es produiran el dijous 21 de març de 2024, de 10:00-14:00 h


+info: Notícia


Calendari Convocatòries AEI 2024

Publicat el 11/03/2024

L'Agència Estatal de Recerca (AEI) ha publicat el calendari de convocatòries en curs i de convocatòries previstes. 

+info: Calendari AEI 2024


Calendari Convocatòries AGAUR 2024

Publicat el 11/03/2024

L'AGAUR ha publicat el calendari de les seves convocatòries 2024. 

+info: Calendari AGAUR 2024

Comissió Europea: La ciència i la ciutadania

Publicat el 11/03/2024

La Comissió Europea publica dos informes relacionats amb la importància de la participació ciutadana en el procés de la recerca i en la difusió dels coneixements generats en l’activitat científica:

L’ús de la Intel·ligència artificial en projectes de recerca

Publicat el 11/03/2024

El Punt Nacional del Programa Horizon Europe de Suïssa, amb el suport del Global Service Facility, van organitzar el passat 27 de febrer 2024 un taller sobre l’ús de la intel·ligència artificial en la redacció i implementació de projectes de recerca finançats pel programa HEU. 


Aquí disposes de les gravacions i qüestions formulades, per aprofundir en com plantejar-te el seu ús per la futura presentació de projectes dirigits a Horizon Europe.


+info: Gravació, Presentació, Questions&Answers 


Informe Mujeres e Innovación 2024

Publicat el 11/03/2024

En motiu del Dia Internacional de les Dones, el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, ha publicat l’informe “Mujeres e innovación 2024” en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). 


Aquest informe analitza de manera precisa i objectiva el lloc de les dones en els àmbits de la innovació. Un territori on trobem desigualtats manifestes i on els prejudicis i idees preconcebudes formen murs invisibles. Com en altres edicions, presenta els progressos aconseguits i motius d’esperança encara que queda un llarg camí per recórrer per aconseguir la igualtat plena. 


+info: Web, Informe


Instruccions per a la comunicació i publicitat de les ajudes a la R+D+i concedides per l'Agència Estatal de Recerca (nova actualització)

Publicat el 11/03/2024

L'AEI (Agencia Estatal de Investigación) ha actualitzat el document "Instruccions per a la comunicació i publicitat de les ajudes a la R+D+I concedides per l'AEI". 


S'han actualitzat les referències al nou Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que substitueixen les de l'anterior Ministeri de Ciència i Innovació, tant al text del document com al text i els logotips a emprar per a cada ajuda indicats a l'Annex 1. 


Us recordem que aquestes instruccions són de compliment obligat, i vigents des de l'1 de març. 


+info: Notícia, Instrucciones


Aprovada l'estratègia catalana de ciència oberta

Publicat el 11/03/2024

La Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) ha aprovat el document "Estratègia catalana de ciència oberta: compartir el coneixement". L'estratègia recull les mesures per millorar la pràctica de la recerca i augmentar-ne l'impacte social que se'n deriva. 


L'estratègia s'estructura al voltant de sis eixos: l'accés obert a les publicacions científiques, la gestió de les dades de recerca, la disponibilitat d'infraestructures per a la ciència oberta, les capacitats i competències, els incentius i recompenses i el coneixement obert a la societat.  


+info: Notícia, Document


Avaluació de propostes de recerca: El perquè i el què dels recents canvis de l'ERC 

Publicat el 11/03/2024

La Presidenta de l'ERC, Maria Leptin, explica els antecedents i les raons dels recents canvis en el procés d'avaluació de les propostes de subvenció d'ERC.


L'avaluació de la recerca ocupa un lloc central en la tasca de l'ERC. L'any passat, el Consell Científic de l'ERC va introduir canvis en els processos i formularis d'avaluació per a les convocatòries de propostes de recerca del 2024, tal com es descriu en el Programa de Treball 2024 d'ERC i en els documents d'orientació associats.


Maria Leptin informa sobre els canvis, els debats que hi van conduir i el raonament que els sustenta.


+info: Notícia, Document


EU Green Week 2024

Publicat el 06/03/2024

La 2024 EU Green Week forma part d'una campanya de comunicació més àmplia dedicada al tema de la resiliència de l'aigua. L'objectiu és estimular un debat a tota la UE sobre l'aigua, present i futur de la UE, amb èmfasi a fomentar la consciència i promoure solucions positives i col·laboratives.


A la conferència, els ponents convidats discutiran diversos aspectes de la gestió integral de l'aigua. Això inclou temes, com ara fomentar una economia intel·ligent de l'aigua a la UE, abordar els reptes de restaurar i salvaguardar el cicle de l'aigua interromput, garantir l'accés generalitzat a aigua i sanejament nets i assequibles, així com la cooperació internacional en matèria d'aigua.


Les inscripcions a les jornades s'obriran a l'abril i estaran disponibles a través del web Green Week. Marca els teus calendaris per a la conferència mediambiental més important del continent organitzada a Brussel·les entre el 29 i el 30 de maig


+info: Notícia


EU Health Policy Platform framework

Publicat el 06/03/2024

La CE convida els agents sanitaris a presentar propostes per a un nou cicle de xarxes temàtiques sota el marc de la Plataforma de polítiques de salut de la UE


+info: Notícia


26a Conferència Internacional de l'Associació Catalana d'Inteligència Artificial

Publicat el 05/03/2024

La 26a Conferència Internacional de l'Associació Catalana per a la Intel·ligència Artificial (CCIA 2024) tindrà lloc a La Salle-URL amb l'objectiu principal de fomentar la discussió entorn els últims avenços en Intel·ligència Artificial. 

La Conferència, que tindrà lloc del 2 al 4 d’octubre de 2024, ha obert una crida a la participació mitjançant l’enviament de treballs, ja estiguin finalitzats o siguin preliminars. Són benvinguts els resums, els articles curts i els articles llargs. 

Consulta les temàtiques i les dates indicacions detallades a la pàgina web del congrés.

El termini per a la presentació de treballs finalitza el 14 de maig de 2024.


+info: Web


Sessió en línia “Circulation of European Literary Works Call” 

Publicat el 05/03/2024

L’European Education and Culture Executive Agency (EACEA) organitza una sessió en línia sobre la convocatòria 2024 “Circulation of European Literary Works (CREA-CULT-2024-LIT)”.  


L'objectiu principal de la convocatòria és donar suport a projectes que tradueixin, publiquin, distribueixin i promoguin obres de ficció escrites per autors nacionals o residents en països dins el programa d'Europa Creativa.


L'esdeveniment tindrà lloc en línia el 13 de març de 2024 de 10:00-12:00 (hora de Brussel·les). L'idioma de la trobada és l'anglès. 


+info: Notícia


Insider Insights for winning Horizon Europe Health Proposals

Publicat el 04/03/2024

La xarxa de Punts Nacionals de Contacte del clúster 1 de "Salut del Pilar II" del programa Horizon Europe, la Health-NCP-Net.3 (HNN3.0) organitza el proper 12 de març 2024 un taller online per donar recomanacions sobre la preparació de sol·licituds de finançament presentades a tòpics 2024 del clúster de Salut.

Es tractaran les tres seccions de la proposta, concretament la d’excel·lència, d’impacte i d’implementació.

El taller es dirigeix especialment a coordinadores de propostes, que es presentaran en convocatòries amb una o dues fases de presentació amb termini 11 d’abril 2024.

+info: Agenda, Més informació i inscripcions, HNN3.0


Oficina Europea d'Intel·ligència Artificial

Publicat el 04/03/2024

El gener del 2024 la Comissió Europea va establir l’Oficina Europea d’Intel·ligència Artificial per donar suport a la implementació de l’AI Act, el primer marc legal europeu per l’intel·ligència artificial. 

+info: Més informació, Nota de premsa, AI Act


ERC: "Smart talks - Effective communication" 

Publicat el 04/03/2024

Euraxess publica una sèrie de pòdcast útils per a la preparació de sol·licituds de finançament al programa del Consell Europeu de la Recerca (ERC).

La primera part de la sèrie "Smart Talks – Decoding ERC Grants: Strategies for Success" com a temàtica la comunicació efectiva, presentada per la Dafna Gold Melchior, experta en comunicació cientifica i empresarial. Es donaran consells sobre com presentar idees innovadores de forma segura, com comunicar amb el personal expert amb diferents contextos i com abordar una 'Synergy Grant', una de les modalitats d'ajuts ERC.

+info: Pòdcast, Euraxess Web


Llançament de la plataforma de prospectiva “futures4europe” 

Publicat el 04/03/2024

El passat 19 de febrer 2024, la Direcció General de Recerca de la Comissió Europea va anunciar l'obertura de la plataforma de prospectiva "futures4europe" amb l'objectiu de donar suport a la prospecció estratègica d'activitats pel futur programa marc de finançament de la RDI. 

La plataforma reuneix a experts en prospectiva i a responsables polítics de la RDI de la UE, estableix un repositori compartit de coneixement prospectiu (resultat de Projectes nacionals i europeus) i recopila informes de polítiques sobre diferents temàtiques com la regulació de la propietat industrial i intel·lectual, la resiliència cívica, grans tecnologies, capacitats i ocupacions verdes, etc.

+info: Notícia, Pàgina web


Jornades de formació Scopus

Publicat el 04/03/2024

La FECYT i Elsevier, han organitzat unes jornades de formació en línia durant el mes de març, gratuïtes i en castellà, de la base de dades Scopus. Per apuntar-s'hi cal fer-ho amb el correu electrònic institucional. Per aconseguir el certificat FECYT caldrà respondre al 100% de les qüestions plantejades pels formadors durant la sessió en directe. 

+info: Pàgina web, Scopus


ANECA, CRUE i CSIC impulsen la reforma de la investigació a Espanya 

Publicat el 04/03/2024

El passat 9 de febrer va tenir lloc a la seu del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats l'acte de presentació del Capítol Nacional de la Coalició per a l'Avenç de l'Avaluació de la Recerca (CoARA, per les seves sigles en anglès) a Espanya, coordinat per ANECA, la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).


Durant la jornada s'ha analitzat el context europeu i nacional, així com els objectius i línies de treball d'aquesta iniciativa. També es van donar a conèixer experiències institucionals sobre criteris i metodologies d'avaluació, sensibilització i formació o avaluació de la multidisciplinarietat i interdisciplinarietat. 

+info: Notícia


Febrer, 2024

Ampliació del termini d'execució dels SGR 2021

Publicat el 28/02/2024

S'ha publicat la Resolució al diari Oficial de la Generalitat de Catalunya amb la qual s'amplia el període d'execució dels grups de recerca de Catalunya (SGR-Cat 2021), fixant com a data límit d'execució d'aquests, el dia 30 de juny de 2025.

+info: Publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya


Online COST Info Day 2024

Publicat el 28/02/2024

La sessió informativa en línia del 27 de març (10 - 11:30h CET) està oberta a tots els investigadors i innovadors en qualsevol etapa professional i de qualsevol camp de recerca, especialment als joves investigadors. L'objectiu és informar la comunitat investigadora sobre com participar en les accions COST (European Cooperation in Science and Technology), presentar una proposta d'acció COST, el paper i l'impacte del programa i els beneficis de l'oferta. 

+info: Notícia, sobre COST


El gènere en la recerca i la innovació de la UE

Publicat el 26/02/2024

L'Agència Europea d'Investigació Executiva (REA) ha preparat a continuació un paquet d'informació i una sèrie de preguntes i respostes sobre com aplicar o complir els principis de finançament d'Horitzó Europa. Això us pot ajudar a navegar i implementar amb èxit el vostre projecte Horitzó Europa si la vostra proposta és seleccionada per al finançament de la UE. 

+info: Notícia


Impacte de la Intel·ligència Artificial en el procés científic

Publicat el 21/02/2024

L’informe destaca com els investigadors finançats per l'ERC utilitzen la intel·ligència artificial (IA) en els seus processos científics i com veuen el seu impacte potencial per a l'any 2030. Resumeix els resultats d'una enquesta prospectiva realitzada entre els beneficiaris de l'ERC, que es va centrar en el seu ús actual de la IA i les seves opinions sobre els desenvolupaments futurs per al 2030, les oportunitats i riscos potencials i l'impacte futur de la IA generativa a la ciència.

+info: Informe


Recursos en línia del CARDEA Hub

Publicat el 21/02/2024

El projecte EU fomenta el desenvolupament professional dels directors de recerca i ofereix accés obert a recursos de formació en línia. Cada seminari web és impartit per gestors de recerca experimentats que lideren iniciatives deformació en la seva àrea respectiva. 

+info: Notícia


Taller de preparació de propostes del clúster Salut 2024 

Publicat el 21/02/2024

La FECYT i CDTI en col·laboració amb l'Hospital Universitari La Paz - IdiPaz organitzen un seminari de preparació de propostes. La jornada constarà de quatre sessions temàtiques: assajos clínics, ètica, lump sum i escriptura de propostes.


En finalitzar la jornada es realitzarà una revisió de propostes per la NCPs de Salut, Legal i Financer. 

+info: Notícia, Agenda


La UNESCO publica un document per copsar l'estat de la ciència oberta a nivell mundial

Publicat el 21/02/2024

La UNESCO ha publicat a finals de 2023 el document "Open Science Outlook 1: status and trends around the world", on descriu i profunditza sobre l'estat de la ciència oberta i les seves tendències globals, regionals i nacionals que marcaran la pràctica científica els propers anys. En motiu d'aquesta publicació, Lluís Anglada, assessor de ciència oberta del CSUC, ha escrit un article a Blok de bid en què ressalta la rellevància de la publicació de la UNESCO. I és que, diu, "no és només un informe, sinó que vol ser també una plataforma de recollida i intercanvi de coneixements sobre les diferents pràctiques de ciència oberta". 

+info: Notícia


Inscriu-te ja per participar a la Research and Innovation Week 2024 

Publicat el 21/02/2024

La Comissió Europea obre les inscripcions per a la Research and Innovation Week 2024 , que tindrà lloc del 18 al 21 de març tant a Brussel·les com en línia, perquè tothom hi pugui participar des de qualsevol lloc.


Celebrant el viatge de 40 anys a través dels Research and Innovation Framework Programmes, la R&I Week 2024 mostrarà alguns assoliments destacats rellevants, debatrà el paper de l'R&I avui i esbossarà la seva contribució a les prioritats futures de la UE.


La R&I Week 2024 et dóna l'oportunitat d'assistir a tres esdeveniments diferents:L'esdeveniment de quatre dies reunirà milers de responsables polítics, investigadors, innovadors i altres parts interessades. Descobriràs ponents d'alt nivell, debats polítics, oportunitats de finançament i creació de xarxes, tallers dedicats, sessions de pitching a inversors i exposicions que mostren projectes finançats per la UE. 

+info: Notícia, Programa


Sessió en línia MSCA Postdoctoral Fellowships 

Publicat el 21/02/2024

El proper 7 de març de 2024 (de 14:30h a 16:30h) s'efectuarà una sessió en línia sobre les MSCA Postdoctoral Fellowships en convocatòria per a 2024. Organitzada en col·laboració entre l’Institut de Recerca Hospital de Sant Pau, la FECYT i l’AGAUR. Properament trobareu l’enllaç de connexió en la web AGAUR.

+info: Notícia


European Research and Innovation (R&I) Days 2024

Publicat el 14/02/2024

L'esdeveniment insígnia anual de recerca i innovació de la Comissió Europea reuneix responsables polítics, investigadors, parts interessades i el públic per debatre i donar forma al futur de la recerca i la innovació a Europa i més enllà, a través de debats polítics clau, oportunitats de finançament i creació de xarxes i tallers específics.


Aquesta cinquena edició tindrà lloc durant la Setmana de la Recerca i la Innovació els dies 20 i 21 de març de 2024, tant a Tour and Taxis (Brussel·les) com en línia, permetent que tothom pugui participar-hi des de qualsevol lloc.


Els "EU R&I Days" d'aquest any us donaran l'oportunitat de debatre com podem fer Europa més verda, justa i competitiva sota una narrativa comuna: un viatge de 40 anys a través dels programes marc de recerca i innovació.

És la teva oportunitat per descobrir projectes de recerca i innovació finançats amb èxit per la UE, experimentar el seu impacte en la nostra societat i debatre sobre la importància de continuar invertint en recerca i innovació. 

+info: Notícia


OPEN SCIENCE Q&A 

Publicat el 14/02/2024

La REA (European Research Executive Agency) ofereix una llista de preguntes i respostes per guiar-vos quan sol·liciteu finançament de la UE i quan implementeu el vostre projecte.

Què és Open Access a les dades de recerca?, quins són els principis FAIR?, Ciència oberta i Drets de Propietat Intelectual (DPI): quin és el primer?, Com pots obtenir suport per complir amb les pràctiques de Ciència Oberta?, què ofereix Open Research Europe als beneficiaris? 

+info: Notícia


Nova plataforma ERA

Publicat el 14/02/2024

La plataforma del European Research Area proporciona espai perquè investigadors, innovadors, ciutadans i responsables polítics es connectin, col·laborin i accedeixin a la informació, dades i recursos més recents relacionats amb l'Espai Europeu de Recerca. 

+info: Notícia


Un any de la Llei de la ciència de Catalunya

Publicat el 12/02/2024

El 13 de gener passat va fer un any de l’entrada en vigor de la Llei de la ciència de Catalunya. Uns dies més tard, el 17 de gener, es va reunir per quarta vegada el plenari de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació, la CIRI, presidida pel president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

En aquesta sessió de la CIRI es van aprovar els plans estratègics de ciència oberta i d’igualtat de gènere que preveia la Llei i es va donar compte de l’estat del desplegament de la norma. D’una banda, doncs, vam poder explicar que s’havien completat els compromisos d’aprovar quatre plans estratègics: els dos esmentats i els altres dos plans: el de transferència i innovació, i el d’excel·lència en la recerca universitària, que es van aprovar per Acord de Govern al llarg de l’any de desplegament.

+info: Notícia


S’aprova el Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement

Publicat el 12/02/2024

A principis de desembre el Govern català va aprovar el Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement (PEITC) amb l’objectiu de seguir avançant cap a un sistema de transferència eficaç i competitiu que transformi el coneixement generat pel sistema de recerca de Catalunya en valor i riquesa.

Presentat a proposta dels departaments de Recerca i Universitats i d’Empresa i Treball, el pla recull un conjunt d’objectius estratègics i mesures operatives per tal de transformar la recerca en accions concretes de transferència del coneixement cap al teixit social i productiu. Es vol afavorir d’aquesta manera la innovació, el progrés, la competitivitat i el benestar gràcies a l’aplicació de tecnologia disruptiva en el sistema productiu i l’emprenedoria de base tecnològica, així com promoure una societat i una economia basades en el coneixement capaces d’afrontar els reptes socials, empresarials i territorials.

+info: Notícia


Es constitueix el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT)

Publicat el 12/02/2024

El 22 de desembre passat, catorze personalitats rellevants del sistema català de recerca, universitats i innovació van constituir formalment al Palau de la Generalitat el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT). El CORICAT és l’òrgan que assessorarà el Govern en les grans decisions estratègiques de país sobre ciència i innovació. Peça clau de la Llei de la ciència de Catalunya, també actuarà com a instrument de participació de la comunitat científica i de la societat civil en la definició de les polítiques públiques d’R+D+I.

+info: Notícia


Seminari en línia “Conceptualize Your Deep Tech Startup Idea: Learn Your Way Through AI State of the Art”

Publicat el 12/02/2024

EURAXESS organitza el seminari en línia Conceptualize Your Deep Tech Startup Idea: Learn Your Way Through AI State of the Art el proper 29 de febrer de 2024 (13:00h).

Aquest seminari en línia posarà llum al que està passant actualment als ecosistemes d'IA des de tres angles. En primer lloc, intentarà explicar i deixar clar què és la IA i què no, us guiarà per entendre la regressió lineal i, a continuació, agafarà la drecera als grans models de llenguatge. Explicarà la IA multimodal, una nova paraula de moda. En segon lloc, tindreu una idea de com els inversors i el mercat miren el desenvolupament de la IA, entenen el bombo, confien en els científics? Finalment, parlarà de la millora de les habilitats: com les eines d'IA us impulsen a reinventar les competències, capacitats, habilitats i coneixements del vostre equip d'inici.

L’assistència és gratuïta però cal inscripció prèvia.

+info: Pòster, Inscripcions, EURAXESS Startup Hub Entrepreneur Leadership Academy 


Webinar ERC Proof of Concept Grant 2024

Publicat el 12/02/2024

El dimarts, 20 de febrer de 2024, de 13:00-15:00h, l'Oficina Europea de la FECYT organitza un webinar sobre la convocatòria ERC-Proof of concept-2024 en el qual participarà Line Volkers, POC call coordinator del ERCEA i dos casos d'èxit de les últimes convocatòries resoltes. 

+info: Notícia


I Cicle de formació online de Web of Science

Publicat el 07/02/2024

FECYT, juntament amb Clarivate, ha organitzat el I Cicle de Formació Online de la base de dades Web of Science que tindrà lloc durant tot el primer semestre de l'any 2024, amb l'objectiu de donar a conèixer les actualitzacions, canvis i novetats d'aquesta base de dades, per mitjà de diverses sessions gratuïtes, en espanyol, de 60 minuts de durada, i que es desenvoluparan durant els propers mesos, a raó de 3 sessions per mes.


Aquestes sessions estan obertes i dirigides a tots els estudiants, investigadors i usuaris que formen part de qualsevol institució d'R+D+i espanyoles amb llicència a WoS. El primer mòdul de formació online es realitzarà entre el 13 i 15 de febrer. 

+info: Notícia, Jornades i inscripció 


El CSUC organitza sis sessions per sensibilitzar sobre la importància de la gestió de dades de recerca

Publicat el 07/02/2024

Des del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), s'han programat sis formacions en línia grupals per aquest 2024 amb l'objectiu de formar els assistents en ciència oberta i RDM. La formació "Com fer un pla de gestió de dades amb l'eiNa DMP?" es realitzarà els mesos de febrer, juny i novembre. D'altra banda, la formació "Publicar dades de recerca amb el Repositori de Dades de Recerca" es desenvoluparà els mesos de març, juliol i desembre.


Les formacions estan destinades al personal investigador de les universitats i centres de recerca, i no cal inscriure's prèviament. Al final de cada sessió, hi haurà un espai reservat per al torn de preguntes i respostes. 

+info: Agenda del CSUC


Gener, 2024

Jornada Oportunitats de finançament en l'àmbit de la Biomedicina i la Salut en 2024

Publicat el 25/01/2024

Ja estan disponibles les presentacions i el vídeo de la Jornada Oportunitats de finançament en l'àmbit de la Biomedicina i la Salut celebrat el passat 14 de desembre.

El podeu consultar a través de l'enllaç.

+info: Accés al contingut


El Govern culmina el desplegament de la Llei de la ciència amb la presentació de les estratègies d'igualtat de gènere i ciència oberta

Publicat el 25/01/2024

El Govern ha culminat la redacció dels quatre plans i estratègies inclosos en el desplegament de la LCC. El passat mes de juliol, es va aprovar el Pla estratègic Universitari en Recerca d'Excel·lència, mentre que el Pla d’Innovació i Transferència del Coneixement va ser referendat el passat mes de desembre. Finalment, en el marc de la quarta reunió del Ple de la CIRI al Palau de la Generalitat s’han presentat les dues estratègies restants:


+info: Nota de prensa


Publicat el Reglament del Repositori de Dades de Recerca (CORA.RDR)

Publicat el 25/01/2024

El grup de treball del Repositori de Dades de Recerca (RDR), format per les universitats i centres de recerca que integren el repositori, va establir al desembre de 2023 la primera versió del Reglament del repositori.

Aquest reglament ha estat fruit del treball de gairebé un any i mig de discussió i trobada de punts en comú entre les diferents institucions que participen a l'RDR, fomentant així la governança compartida entre les institucions que usen activament el repositori.

Amb aquest document, que es troba disponible en català i en anglès, es regulen els criteris per dipositar dades, l'ús de llicències, o el nivell d'obertura dels conjunts de dades, entre d'altres.

+info: Reglament, Policy


6a Trobada de #100tífiques

Publicat el 25/01/2024

#100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) coorganitzada amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i s’organitza amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer).

 Els objectius de #100tífiques són inspirar nens i nenes, contribuir a superar els estereotips al voltant de la ciència i la tecnologia i impulsar que les dones científiques del país creïn xarxa entre elles.

Aquest 2024 en celebrem la 6a edició, que inclourà dos grans esdeveniments:

+info: Consultar programa


AQU - Publicació dels criteris d'avaluació de les activitats de recerca

Publicat el 25/01/2024

AQU ha publicat els nous criteris per l'avaluació dels trams de recerca. Podeu consultar els nous criteris pel vostre camp. 

+info: DOGC REU/4404/2023


AQU - Convocatòries per a l’emissió d’acreditacions

Publicat el 22/01/2024

La Comissió d’Avaluació de la Recerca ha aprovat la resolució, ja publicada al DOGC, per la qual a partir del 8 d’abril de 2024 les sol·licituds per a l’emissió de les acreditacions de recerca i de recerca avançada es podran presentar de manera ininterrompuda durant tot l’any. Cal tenir en compte que les persones sol·licitants no podran presentar una nova sol·licitud d’acreditació mentre en tinguin una d’oberta. És a dir, no podran iniciar una nova sol·licitud fins que AQU Catalunya els hagi notificat que la sol·licitud prèvia s’ha resolt. Finalment, cal destacar que aquest canvi no afecta les convocatòries de sexennis, que continuen amb el règim de dues convocatòries anuals.

+info: AQU


Desembre, 2023

Guía para evaluar proyectos de comunicación científica y public engagement

Publicat el 21/12/2023

El Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF) ha publicat una guia per evaluar els projectes de comunicació científica.

+info: Accés a la guia


Recomanacions publicades per CIR-CAT

Publicat el 21/12/2023

El CIR-CAT, que es crea en el marc del Programa per a la Integritat de la recerca a Catalunya i amb la mateixa vigència, s’encarrega del seu desenvolupament.

Les seves funcions són la promoció de bones pràctiques científiques i de la formació específica en l'àmbit d’aquestes pràctiques, la promoció de mesures adreçades a la millora de la qualitat de la recerca, i l'assessorament en relació amb els conflictes d'integritat de la recerca que afectin exclusivament l'àmbit de les bones pràctiques científiques.

El Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT) ha publicat dos Recomenacions oficials sobre afiliacions múltiples en revistes científiques i sobre l’afiliació institucional en les publicacions científiques.

Podeu consultar tota la documentació a través de la seva web.

+info: Recomanació 1/2023, de 16 de maig, sobre afiliacions múltiples en revistes científiques; Recomanació 2/2023, de 17 d’octubre, sobre l’afiliació institucional en les publicacions científiques Torna


Novembre, 2023

Guia d'ús de CORA.eiNa DMP

Publicat el 21/11/2023

Els projectes finançats en el marc del programa Horizon Europe de la Comissió Europea cal que elaborin un Pla de Gestió de Dades (en anglès DMP, Data Management Plan) seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable).

Per a una correcta gestió de dades de recerca cal planificar des de l'inici del projecte com es crearan o recopilaran les dades de recerca, processaran, emmagatzemaran, publicaran i reutilitzaran en un pla de gestió de dades o DMP, en les seves sigles en anglès de Data Management Plan.

+info: Consulta la guia d'ús


Propera sessió del Cicle Emprèn 2023

Publicat el 21/11/2023

El Cicle Emprèn l’organitza el Departament d’Alumni & Careers i el Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement, amb el Suport de Santander Universitats.

La primera sessió del Cicle Emprèn ha acostat a més de 90 estudiants de les facultats de salut el testimoni de Xavier Palomer i Noemí Balà, emprenedors al sector Healthcare. La segona sessió tindrà lloc el pròxim 30 de novembre a les 18.30 h amb la presència de Sílvio Elías, cofundador de Veritas. Amb la moderació de Núria Ramírez, periodista de RTVE i alumni de Periodisme del 2006, Sílvio Elías aprofundirà en el cas d’èxit del grup Veritas.

+info: Inscripcions


I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats

Publicat el 21/11/2023

Des de la Global University Network for Innovation (GUNi) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ens plau convidar-vos a participar a les “I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats: construint una aliança pel desenvolupament social, cultural i econòmic sostenible” que tindran lloc els dies 12 i 13 de desembre de 2023 a l’Auditori del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (Carrer de Roc Boronat, 138, 08018 Barcelona).

Les Jornades tenen com a objectiu reforçar la col·laboració entre les institucions d'educació superior i el seu entorn explorant, des d’un debat rigorós i obert, les relacions i punts de contacte entre les ciutats i les universitats, fent aflorar reptes comuns i propostes de futur.

+info: Consulta el programa, Inscripció


Consulta pública sobre el borrador de criterios de evaluación de la próxima convocatoria 2023 del sexenio de investigación

Publicat el 09/11/2023

L'esborrany de criteris d'avaluació que se sotmet a consulta pública ha estat elaborat per la direcció de ANECA, després de prendre en consideració les aportacions dels vocals acadèmics del Ple de la CNEAI, de les presidentes dels Comitès que han resolt les sol·licituds en la convocatòria 2022, de la Comissió d'Assessorament per a l'Avaluació de Professorat (CAEP), així com de la Comissió d'avaluació i seguiment del sistema d'acreditació estatal creada al setembre.

Pot accedir a l'esborrany de criteris del sexenni de recerca 2023 aquí i comprovar els canvis incorporats revisant la Resolució de la convocatòria anterior, de 2022, disponible aquí.

A aquest efecte podran remetre's contribucions a la següent adreça de correu electrònic: participacion.sexenios2023@aneca.es, fent constar en elles:

ASSUMPTE DEL CORREU: Sección o secciones sobre la/s que se realiza la aportación (Preámbulo / Criterios generales / Criterios específicos Campo X / Apéndice)..

EN EL COS DEL CORREU:

La consulta pública estarà oberta del 6 al 19 de novembre de 2023, tots dos inclusivament

+info: borrador dels criteris


Jornada sobre finançament europeu de la recerca en salut. 

Publicat el 09/11/2023

L’IDIAPJGol co-organitza amb l’Institut Carlos III el proper 16/11/23 una jornada nacional en format híbrid en la qual es presentaran les futures convocatòries del ProgramaEU4Health.L’acte es podrà seguir virtualment a través del canal de Youtube de l’Institut, i de manera presencial a la sala d’actes de l’edifici corporatiu de l’ICS (Institut Català de la Salut), a la primera planta de Gran Via de les Corts Catalanes 587 de Barcelona. La jornada és de lliure accés, però cal inscripció prèvia.

+info: Programa EU4Health, Programa de la jornada, Inscripció


Neix un nou espai web per centralitzar i promoure la ciència oberta al sistema català de recerca i universitat

Publicat el 09/11/2023

El Departament de Recerca i Universitats, a través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), ha posat en funcionament un nou portal web per centralitzar i promoure la ciència oberta i l'accés obert en l’àmbit acadèmic i de recerca de Catalunya. El llançament del web CORA, sigles corresponents a l’acrònim Catalan Open Research Area, ha coincidit amb la celebració enguany de la Setmana Internacional de l'Accés Obert.

+info: Nota de premsa, accés a CORA


Octubre, 2023

SAVE THE DATE - Cicle Emprèn 2023

Publicat el  27/10/2023

UIC Barcelona organitza la tercera edició del Cicle d’Emprenedoria, Emprèn 2023, dividit en dues sessions. 

Primera sessió

"Emprenedoria en el sector salut"  tindrà lloc al Campus Sant Cugat
8 novembre 14h a 15.30h.
Ponents:

+ info: Inscriu-te!

Segona sessió

"I do like Mondays. VERITAS: El propòsit com a brúixola" se celebrarà al Campus Barcelona.
30 de novembre 18.30h a 20h.
Ponents:

+info: Inscrui-te!


28a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’23)

Publicat el  27/10/2023

En el marc de la Setmana de la Ciència, que se celebrarà entre el 10 i 19  de novembre, s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.

+info: web


Jornades de bones pràctiques de foment de la llengua catalana en l’àmbit religiós (RELIG 2023)

Publicat el  27/10/2023

La Direcció General d’Afers Religiosos convoca unes jornades de bones pràctiques de foment de la llengua catalana en l’àmbit religiós, pels propers 7 i 8 de novembre per reflexionar i debatre sobre com el català pot esdevenir una llengua de diàleg de les religions i contribuir a la cohesió social. La modalitat de les jornades és presencial a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (c. Girona, 20 - 08010 Barcelona). També es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de l'Escola.

Estructura i inscripcions

Les jornades RELIG 2023 s'estructuren en tres blocs temporals amb inscripció pròpia a cada bloc. Es pot fer la inscripció a tots els blocs que es vulgui.

+info: Canal de Youtube, Programa general de les jornades, web i accés a inscripcions


Conferència “Supporting the transition to climate-neutral cities by 2023” del professor Lorenzo Chelleri

Publicat el  20/10/2023

La Setmana Mundial del Creixement Verd 2023 és el bressol d’idees innovadores i solucions escalables que marcaran la diferència en la lluita contra la crisi climàtica. El Dr. Lorenzo Chelleri, professor de UIC Barcelona School of Architecture i membre del projecte europeu UP2030, oferirà una presentació titulada “Supporting the transition to climate-neutral cities by 2023”. Acompanya'ns el 27 d'octubre de 9 h a 10 h del matí i forma part del canvi cap a un futur sostenible!

+info: web de l'acte


ANECA actualitza els principis i els criteris d'avaluació dels sexennis de recerca

Publicat el  20/10/2023

Donant compliment als compromisos adquirits per ANECA amb la seva adhesió a la San Francisco Declaration on Research Assessment (DAURA) i a la Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) el mes d'abril passat, l'Agència integra ja en aquesta convocatòria les orientacions del moviment internacional de reforma de l'avaluació de la recerca. Per a això, s'està treballant en una revisió profunda de l'Apèndix de la Resolució, de manera que es faciliti la identificació d'eines i mètriques per a avalar la rellevància i l'impacte de les aportacions presentades, que en cap cas es podran limitar a la indexació en una base de dades en particular.

+info: web


Jornada informativa nacional sobre les convocatòries de 2024 del Clúster 2: Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva

Publicat el  20/10/2023

Dimarts que ve 24 d'octubre de 2023 tindrà lloc una jornada informativa sobre les convocatòries de 2024 del Clúster 2 de Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva. L'esdeveniment, organitzat per FECYT en col·laboració amb el CSIC, es celebrarà a Madrid en la sala d'actes de l'Institut de Química Física Blas Cabrera del CSIC i comptarà amb la participació de les NCPs del Clúster 2 Carolina Rodríguez Bollain, Aïda Díaz i Adeline Marcos i la invitació de coordinadors de projectes espanyols finançats.

+info: Consulta el programa i registra't


CulturEU Oberts 5 temes Horizon Europe: recerca i innovació en patrimoni cultural i indústries culturals i creativesGuide

Publicat el  20/10/2023

Temes oberts:

+info: web


CulturEU Funding Guide

Publicat el 11/10/2023

Amb aquesta guia interactiva, la Comissió Europea vol facilitar l'accés a les oportunitats de finançament disponibles per als sectors culturals i creatius de totes les fonts de finançament de la Unió Europea disponibles en 2021-2027. 

L'objectiu és ajudar els actors d'aquests sectors a identificar les fonts més adequades de suport de la UE per als seus projectes.

+info: web, Accés a la guia


Horizon - MSCA Staff Exchanges 2023 (HORIZON-MSCA-2023-SE-01)

Publicat el 10/10/2023

El passat 5 d'octubre va obrir la convocatòria MSCA Staff Exchange del 2023. Les accions MSCA Staff Exchange o d'Intercanvi de Personal (MSCA-ES) financen els intercanvis del personal implicat en les activitats de recerca i innovació de les diferents entitats participants en l'acció. Aquests intercanvis han de ser principalment intercanvis internacionals i intersectorials a curt termini, encara que es permetran intercanvis multidisciplinaris baix determinades condicions.

Podem dir que una MSCA-SE és un projecte de recerca que ha d'executar-se entre diverses institucions a base d'intercanvi de personal, és a dir, a base de ‘secondments’. Si no es realitzen dits ‘secondments’, no s'executa el projecte i, per tant, no es rebrà finançament per a la realització d'aquest.

La convocatòria restarà oberta fins el 28 de febrer de 2024.

+info: Funding & Tenders, Work Programme 2023-2024 MSCA, Guide for Applicants, Application form


VII Jornada de Patrimoni Cultural. Comunicació i divulgació del patrimoni

Publicat el 10/10/2023

En la VII Jornada de Patrimoni Cultural es debatran quines han de ser les estratègies de difusió i transmissió de coneixement dirigits a públics molt diversos per part de les institucions museístiques i patrimonials en aquest panorama actual tan complex i en constant mutació. Per fer-ho comptarem amb diversos professionals d’una i altra banda de departaments de màrqueting i comunicació de museus i monuments, així com de gabinets de comunicació privats especialitzats en el tema, influencers i divulgadors a les xarxes socials, així com periodistes culturals.

La jornada serà el dia 26 d'octubre a l'Auditori de La Pedrera.

+info: Consulta el programa


Horizon Europe info days - Cluster 2

Publicat el 10/10/2023

Sota el pilar II d'Horizon Europe, el Clúster 2 "Cultura, creativitat i societat inclusiva" té com a objectiu complir els objectius i prioritats de la UE per millorar la governança democràtica i la participació dels ciutadans, la salvaguarda i la promoció del patrimoni cultural, i respondre i donar forma a les transformacions socials, econòmiques, tecnològiques i culturals multifacéticas.

El Clúster 2 mobilitza l'experiència multidisciplinària de les ciències socials i humanitats europees (SSH) per entendre les transformacions fonamentals contemporànies de la societat, l'economia, la política i la cultura. El seu objectiu és proporcionar opcions de política basades en proves per a una transició ecològica i digital europea socialment justa i inclusiva i per a la recuperació posterior al COVID-19. 

Els projectes futurs han de lliurar-se en les tres àrees d'intervenció que coincideixin amb el Horizon Europe Strategic Plan (2021-2024):

L'acte del 19 d'octubre de 2023 es dedicarà a la construcció de consorcis pel Cluster 2: "Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva". Inclourà reunions bilaterals en línia amb socis interessats en els mateixos temes per a les convocatòries 2024. Després d'un registre i una activació amb èxit del vostre perfil, els participants poden preorganitzar les reunions bilaterals mitjançant una eina de cerca de coincidències fàcil d'utilitzar.

+info: web


ERC Consolidator Grant

Publicat el 10/10/2023

Recordem que el deadline dels ERC Consolidator és el 12 de desembre de 2023. Aquests fons estan dissenyats per donar suport a excel·lents IPs que encara poden consolidar el seu propi equip o programa de recerca independent. Els IP han de demostrar la naturalesa innovadora, l'ambició i la viabilitat de la seva proposta científica.

Dotació: Màxim 2.000.000€ per un període de 5 anys. En la proposta es pot sol·licitar un finançament addicional de fins a 1 000 000 euros per a cobrir els següents costos subvencionables quan siguin necessaris per a dur a terme el treball proposat.

Perfil de l'IP: Els investigadors principals hauran defensat amb èxit el seu primer doctorat almenys 7 anys abans de l'1 de gener de 2024. Defensa entre l'1 de gener de 2012 i el 31 de desembre de 2016 (inclosos).

+info: Funding and Tenders, ERC Work Programme 2024, Information for Applicants to the starting and consolidator grant 2024 calls, Guide for peer reviewers starting and consolidator grant calls 


Drets i obligacions dins les MSCA

Publicat el 03/10/2023

La CE i la REA han publicat guies per als investigadors/es que participen en projectes MSCA amb informació útil sobre els drets i obligacions dels investigadors i del personal.

Públic de les guies:

+info: web


Infoday regional sobre convocatòries del Consell Europeu de Recerca (ERC)

Publicat el 03/10/2023

En el marc del projecte OPTIMAL, la Fundació i2CAT organitza, amb la col·laboració de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), una sessió presencial per presentar el programa del Consell Europeu de Recerca (ERC) on podràs informar-te dels detalls i resoldre els teus dubtes, conèixer casos d’èxit a Catalunya i saber quins són els serveis de suport de l’AGAUR per acompanyar-te. Addicionalment, hi haurà unes reunions bilaterals amb les National Contact Point (NCPs) de l’ERC.

La sessió serà presencial, el 19 d’octubre de 2023, a l'Auditori de l'Edifici Nexus I
(C/ Gran Capità, 2-4, Nexus I, 08034, Barcelona )

+info: Agenda de la sessióinscriu-te a la sessió


Setembre, 2023

IV Workshop: Crafting a Winning ERC-StG Proposal

Publicat el 29/09/2023

Aquest divendres 29 de setembre la Academia Joven de España ha organitzat el quart workshop Crafting a Winning ERC-StG Proposal. L'acte es transmetrà en streaming i es podrà trobar al canal de Youtube de l'Academia.

Accedeix al streaming

A continuació podeu consultar el programa de l'acte:

Webinar sobre el Pla de promoció de la Integritat de la Recerca

Publicat el 28/09/2023

El seminari es dividirà en dues parts per a cobrir de manera exhaustiva els aspectes essencials dels Plans de Foment de la Integritat en la Recerca (PPIR).

En la primera part, un representant de la Comissió Europea explicarà la importància i les obligacions d'aplicar un Pla de Foment de la Integritat en la Recerca (PPIR).

La segona part del seminari web se centrarà en els Procediments Operatius Estàndard i les Directrius que les Organitzacions de Recerca poden utilitzar per a desenvolupar els seus propis Plans de Promoció de la Integritat de la Recerca (l'eina SOPs4RI). Es proporcionarà una guia pas a pas sobre com navegar pel SOPs4RI i oferiran orientació sobre com utilitzar aquesta eina de manera eficaç. 

A més, els participants tindran l'oportunitat de conèixer experiències pràctiques d'aplicació del material SOPs4RI.

Dia i hora: 17 d'octubre de 13:30 a 15:30h

+info: web, Programació


Congrés Internacional Open Science Fair 2023

Publicat el 28/09/2023

Els dies 25, 26 i 27 de setembre s'ha celebrat a Madrid el Congrés Internacional Open Science Fair 2023: la Ciència Oberta per a Futures Generacions, organitzat per la FECYT i Open Aire.

FECYT ha penjat al seu canal de Youtube els vídeos complets de totes les sessions del congrés que pots visualitzar en els següents enllaços:

+info: Consulta el programa complet


Curs de la Universitat de Granada sobre ChatGPT i pràctiques docents responsables

Publicat el 28/09/2023

La Universitat de Granada oferirà el pròxim 4 d'octubre un curs titulat ChatGPT en contextos acadèmics: Pràctiques docents responsables amb Intel·ligència Artificial Generativa. Està dissenyat per a oferir una visió pràctica de l'ús de ChatGPT des de la perspectiva docent. 

Contingut

En una primera secció introductòria, es presentarà la intel·ligència artificial i l'ús adequat de prompts. Posteriorment, s'exposarà com podem emprar ChatGPT en quatre aspectes essencials del treball acadèmic: (1) elaboració de classes, pràctiques i qüestionaris; (2) anàlisi de dades; (3) assistència en l'escriptura i, finalment, (4) reflexió sobre l'ús de ChatGPT per part dels estudiants i com afrontar aquest nou desafiament en l'avaluació.

Públic

Es tracta d'un curs gratuït i obert a qualsevol persona. El curs serà transmès en directe per a aquells que no puguin assistir presencialment. L'enllaç per a la transmissió en viu es compartirà poc abans del seu inici en la web del projecte. 

Dia i hora: 4 d'octubre a les 18:ooh

+info: Pàgina oficial del projecte, Inscripció


CaixaResearch d'investigació en salut

Publicat el 28/09/2023

El dia 19 de setembre es va obrir la setena convocatòria de CaixaResearch d'investigació en salut, que restarà oberta fins el 16 de novembre.

Es farà una sessió informativa el pròxim 11 d'octubre a les 10:30h per explicar la convocatòria del 2024. La sessió es farà en anglès i és obligatori registre previ. 

+info: Registre


Evento Tendencias e innovación en las Ciencias del Deporte

Publicat el 27/09/2023

Des de la iniciativa CSD+i del Consell Superior d'Esports es celebrarà la primera trobada de l'itinerari d'activitats relacionades amb les Ciències de l'Esport. L'esdeveniment versarà sobre Tendències i Innovació en les Ciències de l'Esport i se celebrarà el dia 5 d'octubre en el Consell Superior d'Esports

Té com a objectiu presentar un dels principals eixos de CSD+i, el Radar de tendències, i donar a conèixer el treball d'alguns investigadors experts, així com empreses que estan aplicant en el mercat algunes de les seves línies de recerca en l'esport. 

Les taules rodones permetran acostar l'acadèmia al món empresarial, i viceversa, per a compartir coneixements i perspectives sobre les tendències emergents en les Ciències de l'Esport. 

L'esdeveniment tindrà lloc el dia 5 d'octubre de 2023 de 10:30h a 12:00h. Se celebrarà de manera presencial a la Sala Samaranch del CSD (C. de Martín de Fierro, 5, 28040, Madrid).

Per a formar part d'aquesta jornada, pots inscriure't a través del següent enllaç


Nous estàndards i eines per a una carrera investigadora més atractiva a la UE

Publicat el 21/09/2023

La Comissió Europea ha publicat un breu document on explica com fer atractiva la carrera investigadora a Europa, una de les accions prioritàries de ERA Policy Agenda 2022-2024, amb l'objectiu de retenir talent i fer-nos més competitius. Per aconseguir-ho, la Comissió proposa una recomanació per establir un Marc Europeu per les carreres investigadors, incloent una nova Carta de l'investigador per millorar les seves condicions laborals. 

+info: Consulta el document


Acord entre la Unió Europea i Regne Unit

Publicat el 21/09/2023

La UE i el Regne Unit han arribat a un acord per a la seva associació a HEU i al programa Copernicus (quedarà fora d’Euratom i d’ITER). L’acord d’associació és fins a 2027 (finalització programa HEU) i haurà de ser ratificat pels estats membres a través del Consell de la UE. En conseqüència de l’acord, el Regne Unit podrà participar plenament a partir de l'01/01/24 en el programa de treball 2024 i en endavant, incloses les convocatòries de 2024 que s'obren aquest any. Tanmateix, per a les convocatòries del programa de treball 2023, els investigadors del Regne Unit encara hauran d'utilitzar l'esquema de garantia de seguretat del Regne Unit per finançar la seva participació als projectes.  

+info: Nota de prensa


La Nit de la Recerca

Publicat el 15/09/2023

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Així, tot tipus de públic, des d’escoles, famílies i canalla fins a joves o adults de totes les edats, podreu conèixer i ser partíceps de la ciència del vostre territori a través de diferents activitats com tallers, xerrades, espectacles, experiments, observacions astronòmiques i jocs.

La Nit Europea de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020.

+info: Consulta el programa


Erasmus+ World Wide Webinar 2023

Publicat el 15/09/2023

La Direcció General d'Educació, Joventut, Esport i Cultura (DG EAC) i l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) organitzarà l'edició tres webinars sobre les oportunitats de participació de la part de Dimensió Internacional Erasmus+ 2024.

Aquest esdeveniment, exclusivament en línia, està dirigit a potencials sol·licitants de tot el món i també brindarà tant als sol·licitants nous com als més experimentats l'oportunitat d'enviar preguntes per escrit al personal de la Comissió Europea (CE).

El webinar comptarà amb tres sessions, cadascuna de les quals cobrirà temes diferents. Les sessions del matí (10.00-12.45 hora Brussel·les) es repetiran a la tarda (14.30-17.15 hora Brussel·les) per a atendre les diferents zones horàries.

+info: Accés web


Concurs dels Monòlegs del Club de la Ciència

Publicat el 15/09/2023

Els monòlegs del club de la ciència, és un concurs adreçat a persones que estiguin cursant estudis o exerceixin professionalment en àrees relacionades en l’àmbit de la ciència i/o tecnologia, inclosa la docència preuniversitària especialitzada en ciència.

L’objectiu del concurs és promoure la comunicació de la ciència d’una manera sintètica, amena i entenedora i utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals, sense el suport d’eines per a presentacions.

+info: Bases de concurs, Formulari d'inscripció


Evaluación de la actividad científica: un reto del presente

Publicat el 15/09/2023

La revista de Enredadera de la Red de Bibliotecas i Archivos del CSIC, ha publicat un monogràfic sobre l'avaluació de l'activitat científica.

+info: Accès al monogràfic de la revista


II Cicle de formació online de Web of Science

Publicat el 08/09/2023

FECYT, juntament amb Clarivate, ha organitzat el II Cicle de Formació en línia de la base de dades Web of Science que tindrà lloc entre el 18 de setembre i el 6 d'octubre de 2023, amb l'objectiu de donar a conèixer les actualitzacions, canvis i novetats d'aquesta base de dades, per mitjà de 15 sessions gratuïtes, en espanyol, de 90 minuts de durada, en horari de demà, d'11.00 a 12:30h.

+info: Notícia, Jornades i inscripció


ERC Work Programme 2024

Publicat el 08/09/2023

L’European Research Council organitza un webinar interactiu on s’explicaran les novetats del nou ERC Work Programme 2024, el proper 20 de setembre, a les 12h15.

Recordem els terminis de les ERC


Horizon Europe. Jornades d'implantació

Publicatl el 08/09/2023

La DG d’RDI ha planificat la sèrie de jornades d‘implementació de l'HEU 2023 per als (futurs) participants. Cada esdeveniment en línia es centrarà en un aspecte informatiu:

+info: Registra't


Instruccions per a la comunicació i publicitat de les ajudes a la R+D+i concedides per l'Agència Estatal de Recerca

Publicat el 08/09/2023

S'ha actualitzat la normativa de publicitat de les ajudes concedides per la AEI. Les Convocatòries d'ajudes per al Fomento de la I+D+i gestionades per la Agencia Estatal de Investigación (AEI), estableixen entre els seus requisits que les entitats beneficiàries de les ajudes, hauran de donar publicitat de les mateixes i esmentar adequadament les institucions finançadores d'aquestes ajudes. 

Aquestes instruccions tenen com a finalitat definir la forma en què els beneficiaris han de donar publicitat de les ajudes rebudes per a les diferents actuacions i activitats realitzades (projectes de R+D+i, contractes de recursos humans per a la recerca, adquisició d'equipament científic tècnic, activitats d'enfortiment i internacionalització, actuacions de coordinació, etc.) en qualssevol mitjans de difusió que s'utilitzin.

+ info: Documentació


Beques de la Fundació La Caixa - Session formatives

Publicat el 04/09/2023

La Caixa ha preparat una sessió formativa en línia sobre les beques de doctorat INPhINIT i de postdoctorat Junior Leader de la Fundació ”la Caixa”.

Si esteu interessats en demanar una de les dues beques, apunta't a la sessió que tindrà lloc el pròxim 13 de setembre a les 11:00 h. 

+ info: Apunta't