Notícies del curs 23/24

Curs 2023 / 2024

Juliol, 2024

Taller Express de ChatGPT i Intel·ligència Artificial aplicat al teu projecte

Publicat el 10/07/2024

Aquest taller està dissenyat per a emprenedors que desitgen incorporar la intel·ligència artificial en els seus projectes empresarials, independentment del seu nivell de coneixements tècnics. En finalitzar el taller, els assistents hauran après les bases de la intel·ligència artificial aplicada al processament del llenguatge natural, i hauran adquirit els coneixements necessaris per a integrar la tecnologia de ChatGPT en els seus projectes. A més, també hauran après les aplicacions pràctiques d'aquesta tecnologia en el món empresarial, i podran començar a aplicar els seus coneixements en el seu propi projecte empresarial.

+info: web

Taller coordinadors HE Clúster 6–FASE 2; Missions – Adaptació al canvi climàtic, oceans i aigües i sòls; Partenariat Circular Bio-Based Europe (CBE) – Convocatòries 2024

Publicat el 03/07/2024

El pròxim 9 de juliol CDTI organitza un taller destinat a coordinadors de propostes de les convocatòries 2024. Serà un esdeveniment presencial, en el qual, seguint l'estructura dels criteris d'avaluació d'Horitzó Europa (excel·lència, impacte i qualitat i eficiència de la implementació) i l'estructura de la plantilla, els participants podran plantejar als Punts Nacionals de Contacte (NCPs) els dubtes que tinguin a l'hora de preparar les seves propostes en cadascuna d'aquestes seccions. 

Posteriorment a la celebració del taller, els NCPs fixaran reunions bilaterals amb els participants per a discutir les seves propostes i aclarir qualsevol dubte que tinguin.

Agenda i inscripcions en el següent enllaç.

+info: web

Sessions informatives i documentació de suport Convocatòria MSCA COFUND 2024

Publicat el 03/07/2024

Es farà un seminari en línia nacional el 12/07/2024 per tractar dubtes i aspectes més pràctics.

Aquesta sessió se centrarà en aspectes més pràctics relacionats amb el pressupost i els diferents criteris d'avaluació. Aquest seminari està dirigit a personal de gestió /coordinació en les entitats.

Per a assistir, és necessari registrar-se en el següent enllaç

+info: web 

ERC Proposal Reading Days 2024

Publicat el 03/07/2024

Els ERC Proposal Reading Days són una iniciativa que ofereix als candidats al Consell Europeu de Recerca (ERC) l'oportunitat de llegir propostes que ja han estat finançades en les convocatòries del programa entre 2014 i 2023. Aquestes propostes estan disponibles en forma impresa per a la seva lectura.

Aquest servei està disponible per a tots les persones candidates elegibles en les convocatòries d'ERC de 2025 i Advanced Grant 2024, sempre que participin amb una institució a Espanya.

Cada jornada completa de l'ERC Reading Day estarà composta per:

1 hora dedicada a la presentació del programa ERC i les convocatòries 2025 per part dels National Contact Points (NCP).

3 hores destinades a la lectura autònoma i en silenci de les propostes finançades.

A més, les sessions es complementaran amb una sèrie de seminaris web amb els Investigadors Principals (IP) de les propostes més llegides, subjecte a la disponibilitat d'aquestes persones.


+info: Més informació i calendari de jornades


Juny, 2024

Sessions informatives per Projectes Socials La Caixa

Publicat el 20/06/2024

Aquesta convocatòria té com a finalitat col·laborar amb entitats socials que desenvolupen els seus projectes a Catalunya per impulsar iniciatives adreçades especialment a persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i que tenen com a objectiu millorar la seva qualitat de vida i fomentar la igualtat d’oportunitats.

Per resoldre dubtes sobre aquesta convocatòria es faran 4 sessions informatives:

+info: enllaç

Plan Estatal de Investigación Científica e Técnica e de Innovación (PEICTI)

Publicat el 20/06/2024

El Pla Estatal és el principal instrument de l'Administració General de l'Estat per al desenvolupament i consecució dels objectius de l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació (EECTI).

L'EECTI 2021-2027, en vigor, s'estructura en dos plans estatals, el Pla Estatal 2021-2023, que és el que s'està executant en aquest moment, i el Pla Estatal 2024-2027. Els plans inclouen les ajudes estatals destinades a la R+D+I que es realitzen des de l'AGE. Una part considerable d'aquestes ajudes s'executen a través de convocatòries en règim de concurrència competitiva.

+info: Accés al X PEICTI

Programa de treball del Consell Europeu d'Innovació per a 2024

Publicat el 14/06/2024

Consulta el programa de treball del Consell Europeu a través del següent enllaç.

Horizon Europe Infoday Catalunya Cluster 3 – Seguretat civil per a la societat

Publicat el 14/06/2024

Vols conèixer les convocatòries del Cluster 3 - Seguretat civil per a la societat d'Horizon Europe per a l'any 2024?

Vine a aquesta sessió presencial on podràs informar-te dels detalls i resoldre els teus dubtes, conèixer casos d’èxit de Catalunya i saber quins són els serveis de suport d'ACCIÓ per acompanyar-te.

Si estàs preparant una proposta per presentar a alguna d’aquestes convocatòries i vols augmentar les teves probabilitats d’èxit, en fer la inscripció podràs demanar una reunió individualitzada amb la NCP (National Contact Point) del CDTI de la temàtica i ACCIÓ. Et donarem feedback per presentar una proposta guanyadora. Les reunions, que hauran estat prèviament programades, es portaran a terme a partir de les 12.30 h.

 Inscriu-te per:

+info: web

Oportunitats i ajuts del CDTI i ACCIÓ per a projectes d'R+D i innovació oberta internacional

Publicat el 14/06/2024

En aquesta sessió, coorganitzada per ACCIÓ i el Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), coneixeràs les oportunitats que ofereixen els programes i instruments del CDTI per a la realització de projectes d'R+D i innovació a escala internacional.

Representants del CDTI ens presentaran els programes i instruments per donar suport a projectes d’R+D internacionals, com EUROSTARS i INNOWWIDE, entre d’altres.

Des d'ACCIÓ presentarem les oportunitats de cooperació tecnològica internacional i els serveis de cerca de socis i estructuració de projectes amb el suport de les Oficines Exteriors d’ACCIÓ, de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) i de la nova Plataforma d'Innovació Oberta: Catalonia Open Challenges.

Tot seguit de la sessió, i només si vens presencialment, podràs presentar la teva proposta a l'expert del CDTI perquè et doni el seu feedback. Recorda que el dia límit per a demanar reunió és el 17 de juny!

+info: web

Online info session: How to transfer your Good Practice?

Publicat el 14/06/2024

A la sessió informativa final de la convocatòria de Bones Pràctiques URBACT podràs fer les últimes preguntes abans d'enviar la teva sol·licitud però també saber què passa a continuació.

Rebre una etiqueta URBACT Good Practice és només el començament de la teva experiència URBACT! URBACT Good Practice Cities també tindrà la possibilitat de liderar una xarxa de transferència finançada per URBACT, per compartir la seva pràctica amb altres ciutats europees i augmentar encara més el seu impacte. 

Els detalls d'aquesta convocatòria que tindrà lloc entre abril i juny de 2025 es donaran a conèixer per primera vegada en aquesta sessió informativa, així que assegura't d'unir-te el 20 de juny!

+info: web

Info Session - Open Call for Proposals EU4Health Annual Work Programme 2024

Publicat el 14/06/2024

El pròxim dimecres 26 de juny tindrà lloc una sessió informativa està organitzada per l'Agència Executiva Digital i de Salut Europea (HaDEA) en col·laboració amb la DG SANTE per a proporcionar informació relacionada amb la Convocatòria de Propostes per a subvencions d'acció de la UE en el camp del càncer sota el Programa EU4Health (EU4H), Programa de Treball Anual 2024, que inclou 4 Temes diferents.

+info: programa de la sessió

Maig, 2024

Nit de la Recerca 

Publicat el 30/05/2024

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Així, tot tipus de públic, des d’escoles, famílies i canalla fins a joves o adults de totes les edats, podreu conèixer i ser partíceps de la ciència del vostre territori a través de diferents activitats com tallers, xerrades, espectacles, experiments, observacions astronòmiques i jocs


Ja està oberta la convocatòria per presentar una proposta d’activitat per participar en la Nit Europea de la Recerca a Catalunya. 


+info: Nit de la Recerca, Convocatòria de propostes, Guia d'activitats que es poden presentar

LIFE Calls for proposals 2024

Publicat el 30/05/2024

Podeu consultar les 34 convocatòries obertes de LIFE a través del següent enllaç.


Jornada Informativa Programa Marc de la Unió Europea Horitzó Europa Convocatòria 2024 del Clúster 3 “Seguretat Civil per a la Societat”

Publicat el 29/05/2024

L'esdeveniment té per objectiu presentar les oportunitats de finançament per a l'any 2024 en les convocatòries del Programa Europeu “Seguretat Civil per a la Societat” o Clúster 3 del programa Marc de R+D+I de la Unió Europea HORITZÓ EUROPA.


+info: Pàgina de la jornada

Ciència Oberta i Propietat intel·lectual

Publicat el 29/05/2024

El Institut de Bioenginyeria de Catalunya juntament amb la Universitat de Barcelona i Nanomed Spain organitza aquesta Jornada per a exposar i debatre les complementarietats o possibles conflictes entre els dos paradigmes en el marc espanyol, perseguint una comprensió clara del seu ús i aplicació en el dia a dia de la pràctica científica.


La jornada tindrà lloc el 19 de juny de 9:30 a 13:30 al Parc Científic de Barcelona.


+info: Pàgina de la jornada

Seminari Dades obertes de recerca en Humanitats

Publicat el 29/05/2024

De què parlem quan parlem de dades de recerca en Humanitats? En molts casos, els investigadors en humanitats no identifiquem els nostres objectes d’estudi com a “dades”. 

Quines són les seves característiques? Què les fa singulars? I quines necessitats particulars tenen els investigadors d’aquestes disciplines a l’hora de gestionar-les, preservar-les, i obrir-les per permetre’n la reutilització? 


La UOC ha organitzat aquest seminari que tindrà lloc el pròxim 20 de juny.

Consulta tota la informació a través del següent enllaç.


+info: Pàgina del seminari

Jornada informativa Clúster 1

Publicat el 23/05/2024

La Comissió Europea organitza el pròxim 28 de maig en horari de 10.00 a 12.30 una jornada informativa que es retransmetrà via web. La sessió té com a objectiu informar els (potencials) sol·licitants sobre 3 nous topics que s'han afegit al programa de treball del Clúster de Salut l'any 2024.


Tal com s'indica en la web de l'esdeveniment, es presentaran els següents topics:


+info: Informació sobre la jornada

Sessions informatives i documentació de suport Convocatòria Projectes Postdoctorals MSCA 2024

Publicat el 23/05/2024

La convocatòria MSCA PF 2024 està oberta a personal investigador de qualsevol nacionalitat que compti amb un màxim de 8 anys d'experiència investigadora i que desitgi adquirir noves habilitats a través de la formació avançada i la mobilitat internacional, interdisciplinària i intersectorial.


Les activitats de difusió i promoció estan dirigides al personal investigador i al personal de supervisió/gestió encarregat de donar suport a les sol·licituds en les institucions espanyoles.


Les sessions informatives són les següents:


Seminari nacional en línia aspectes pràctics 07/06/2024:

Aquesta sessió se centrarà en aspectes més pràctics relacionats amb els diferents criteris d'avaluació i pautes per a escriure una proposta competitiva. Els Punts Nacionals de Contacte de MSCA seran els encarregats d'impartir aquest seminari i es comptarà també amb la participació de personal avaluador que aportarà el seu punt de vista, així com amb el testimoniatge de personal investigador beneficiari de projectes MSCA.

Inscripció


Sessió en línia “Cafè amb el teu NCP” 04/07/2024

Sessió informal de resolució de dubtes concrets sobre qüestions predeterminades obertes al personal de gestió i supervisió de les institucions espanyoles. Impartits pels Punts Nacionals de Contacte de MSCA.

Inscripció


+info: Consulta el material de sessions anteriors

Sessions informatives i documentació de suport Convocatòria Xarxes de Doctorat MSCA 2024

Publicat el 23/05/2024

La convocatòria MSCA DN 2024 té com a objectiu el finançament de consorcis internacionals, intersectorials i interdisciplinaris en el marc dels quals es contractarà i formarà a personal investigador predoctoral. Aquestes xarxes busquen augmentar l'atractiu i l'excel·lència de la formació doctoral a Europa, promovent la combinació adequada de competències cientificotècniques i transferibles.


Les activitats de difusió i promoció estan dirigides al personal de coordinació, supervisió i gestió encarregat de preparar i donar suport a les sol·licituds en les institucions espanyoles.


Les sessions informatives són les següents:


Seminari nacional en línia aspectes generals 14/06/2024:

Sessió en la qual es recopilen les principals novetats de la convocatòria en aquesta edició 2024, així com les regles de participació i els aspectes d'elegibilitat. 


Per a participar és necessari registrar-se en el següent enllaç


Seminari nacional en línia aspectes pràctics 09/10/2024:

Sessió en la qual expliquen detalladament els criteris d'avaluació i aspectes clau per a preparar una proposta competitiva.


 Sessió en línia “Cafè amb el teu NCP” 04/07/2024

Sessió informal de resolució de dubtes concrets sobre qüestions predeterminades obertes al personal de gestió i supervisió de les institucions espanyoles. Impartits pels Punts Nacionals de Contacte de MSCA.


Sessions informatives i documentació de suport Convocatòria MSCA COFUND 2024

Publicat el 23/05/2024

La convocatòria MSCA COFUND 2024 cofinança programes de doctorat nous o existents i programes d'incorporació de personal investigador a nivell nacional, regional o internacional. L'objectiu principal és el de difondre les millors pràctiques del programa MSCA, inclosa la formació en recerca internacional, intersectorial i interdisciplinària, així com la mobilitat transnacional i sectorial d'investigadors i investigadores en totes les etapes de la seva carrera.


Les activitats de difusió i promoció estan dirigides al personal de coordinació, supervisió i gestió encarregat de preparar i donar suport a les sol·licituds en les institucions espanyoles. Les sessions previstes són les següents:


Seminari en línia nacional 24/05/2024: aspectes generals de la convocatòria

En aquesta sessió inclourà informació sobre les novetats, regles de participació, aspectes d'elegibilitat i altres aspectes generals d'aquesta convocatòria MSCA COFUND 2024 en Horitzó Europa. Es comptarà amb el testimoniatge d'entitats espanyoles beneficiàries de projectes COFUND.


Per a assistir, és necessari registrar-se en el següent enllaç


Seminari en línia nacional 12/07/2024: dubtes i aspectes més pràctics

Aquesta sessió se centrarà en aspectes més pràctics relacionats amb el pressupost i els diferents criteris d'avaluació. Aquest seminari està dirigit a personal de gestió /coordinació en les entitats.


Per a assistir, és necessari registrar-se en el següent enllaç


Jornada informativa nacional ERC-Advanced Grant 2024 - instrument lump sum

Publicat el 23/05/2024

El divendres 24 de maig de 2024 es realitzarà una jornada presencial a Madrid relativa a la convocatòria ERC-Advanced Grant 2024 amb l'objectiu d'explicar les novetats introduïdes respecte a l'instrument financer Lump Sum, l'avaluació de la part curricular (Research Assessment) i el procés d'avaluació.


+info: Consulta el programa, Registra't


Canvi de data: Jornada informativa nacional - Missions d'Horitzó Europa: Novetats i Convocatòries 2024

Publicat el 23/05/2024

La jornada virtual “Missions d'Horitzó Europa” se celebrarà finalment el pròxim 6 de juny. CDTI, en col·laboració amb MICIU i FECYT, organitza la jornada per a presentar les novetats i contingut de les convocatòries 2024.


Durant la jornada hi haurà una sessió plenària i cinc sessions paral·leles que aprofundiran en el desenvolupament de cadascuna de les Missions i les convocatòries de 2024. 


L'agenda detallada, així com la inscripció a l'esdeveniment estaran disponibles pròximament en el portal d'esdeveniments CDTI.


+info: Eventos CDTI


Actualització dels Programes de Treball 2024 d'Horitzó Europa

Publicat el 23/05/2024

La Comissió Europea ha adoptat una modificació del Programa de Treball 2023-2024 d'Horitzó Europa. Aquesta actualització mobilitza fons d'Horitzó Europa pendents d'assignació, incrementant el pressupost de 2024 en gairebé 1.400 milions d'euros, fins a un total de 7.300 milions.


L'actualització afecta al Programa de Treball principal, especialment a tots els Clústers del Pilar II i a les Missions de la UE.


A més, aquesta nova versió del Programa de Treball inclou algunes convocatòries de 2025 per a donar continuïtat a determinades accions recurrents, com és el cas de les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Per a la resta de les convocatòries la Comissió Europea té previst publicar un Programa de Treball específic per a 2025.



+info: Notícia


La Comissió Europea publica el "Annotated Grant Agreement" (AGA)

Publicat el 23/05/2024

La Comissió Europea ha publicat una guia per a ajudar els participants i beneficiaris a interpretar els models d'acord de subvenció dels programes de la UE (2021-2027), com és el cas d'Horitzó Europa.


L'estructura del document és un reflex del model d'acord de subvenció. En ell s'inclouen explicacions de cada article i alguns exemples.


El AGA està disponible entre els documents de referència en l'apartat "Guidance" del portal "EU Funding and Tenders".


+info: Accés al document


Innovative Health Initiative (IHI) publica temes potencials per la seva pròxima convocatòria

Publicat el 15/05/2024

IHI publica esborranys d'informació sobre futurs temes de convocatòria uns mesos abans del llançament oficial de la convocatòria. Això es fa per donar temps addicional als investigadors per trobar o construir un consorci i preparar una proposta sòlida. Tingueu en compte que, com que els temes d'esborrany encara estan en desenvolupament, els textos poden canviar considerablement entre les versions publicades aquí i el llançament de la trucada, i sempre s'hauria de comprovar els textos finals del tema aprovat un cop llançades les convocatòries. 


+info: Pàgina web


Jornada sobre els projectes europeus més emblemàtics de Catalunya

Publicat el 15/05/2024

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, han anunciat que les dues institucions organitzaran una jornada sobre els projectes europeus més emblemàtics de Catalunya que tindrà lloc a Barcelona el dijous 13 de juny


L’acte se celebrarà al Recinte Modernista de Sant Pau i servirà per presentar les iniciatives més destacades impulsades a Catalunya i que contribueixen a les transformacions estratègiques d’Europa. L’objectiu final és posicionar encara més els atractius de Catalunya a la Unió Europea, tal com s’ha estat fent els últims anys amb la represa de les relacions institucionals al més alt nivell, i incidir en el nou cicle polític que s’obrirà a partir dels comicis a l’Eurocambra. 


+info: Pàgina web


Foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 

Publicat el 15/05/2024

Catàleg impulsat per FECYT i el Ministeri de Ciència i Innovació que recull nou de les 221 activitats finançades per la convocatòria d'ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació en la seva edició del 2020. S'han seleccionat per destacar algun dels criteris utilitzats a l'avaluació de la convocatòria: objectius, impacte, originalitat, formats, públics, valors, etc.


L' objectiu d' aquesta selecció és posar en valor la qualitat dels projectes finançats, així com servir d' inspiració a aquelles entitats que vulguin posar en marxa activitats de divulgació de la ciència, la tecnologia i la innovació. 


+info: Pàgina web, Catàleg


Pla d'acció "Agreement on Reforming Research Assessment (ARRA)"

Publicat el 15/05/2024

La CE ha publicat un Pla d'acció per implementar els compromisos de l'Acord sobre la reforma de l'avaluació de la recerca. Aquest pla està vinculat a l'acció 3 de l'ERA Policy Agenda i pretén contribuir a l'aplicació de criteris i procediments d'avaluació adequats per a la ciència, que, entre altres coses, haurien de permetre una major qualitat i impacte dels resultats de la recerca mitjançant un reconeixement més inclusiu de la diversitat en el procés científic. 


Per a cadascun dels compromisos de l'acord, el pla enumera les mesures en curs ja implementades, així com les mesures previstes per al futur (per exemple, com a part del FP10). 


+info: Document


Nova guia publicada per DORA sobre l'ús responsable dels indicadors de recerca

Publicat el 15/05/2024

La guia DORA millora la comprensió dels indicadors quantitatius en l'avaluació de la recerca. Aplica els principis fonamentals de DORA a altres indicadors que s'utilitzen habitualment, com ara l'índex h, el recompte de cites i les altes mètriques. El document és concís, fàcil d'utilitzar i no suposa cap coneixement previ de bibliometria, per la qual cosa és accessible a tothom. 


+info: DORA indicators guidance


Publicació del "AGA - Annotated Grant Agreement"

Publicat el 15/05/2024

L'acord de subvenció pretén ajudar els sol·licitants d'HEU i els beneficiaris del finançament a entendre els acords que han de signar abans d'iniciar un projecte. La CE va publicar un esborrany de la guia el 2021, quan va començar el programa de set anys. Des d'aleshores, només es compta amb l’esborrany.  


+info: Document


Butlletí de notícies. Science Europe

Publicat el 15/05/2024

El canal informatiu europeu d’R+D, anuncia un butlletí de notícies dissenyat per a aquells que cerquen finançament i subvencions per a la recerca i la innovació a Europa, on podreu accedir a anàlisis en profunditat dels programes de subvencions i dels seus antecedents polítics, aprofundir en el disseny de convocatòries mitjançant entrevistes d'experts i obtenir informació dels guanyadors de subvencions. 


+info: Pàgina web, Newsletter


A European Collaborative Cloud for Cultural Heritage - Info Day 2024

Publicat el 13/05/2024

Aquesta sessió informativa promoguda per REA (European Research Executive Agency) té com a objectiu informar els potencials candidats sobre 5 nous temes que s'han afegit al Clúster 2 del Programa de Treball 2024: Cultura, creativitat i societat inclusiva


Amb un pressupost previst de 110 milions d'euros d'Horitzó Europa, l'European Heritage Cloud serà una infraestructura única que permetrà una col·laboració transdisciplinària i a gran escala sense precedents entre especialistes. Proporcionarà tecnologies d'avantguarda per digitalitzar artefactes, investigar obres d'art i documentar dades, que avançaran significativament i afegiran una nova dimensió digital a la investigació, preservació, conservació i restauració del patrimoni cultural. A més, tindrà com a objectiu facilitar l'accés a tecnologies avançades i eliminar barreres per a institucions més petites i remotes. 


L'esdeveniment és virtual i totes les sessions es retransmetran en directe el 14 de juny de 2024, a les 10:00 (GMT+2h). 


+info: Pàgina web


Enquesta Biblioteca UIC: Serveis i recursos de Suport al PDI

Publicat el 13/05/2024

Amb aquesta enquesta anual, la Biblioteca de la UIC pretén adequar el seu servei a les necessitats reals del PDI, sigui per a l'activitat investigadora o docent. També ens interessa saber la seva opinió sobre els diversos recursos que s'ofereixen a l'investigador, sempre per tal de dur a terme les millores i canvis necessaris per garantir el millor servei possible. 


La data límit per omplir-ho és el 14 de juny. 


+info: Enquesta


Informes d'avaluació de la recerca: Horizon 2020 i Horizon Europe

Publicat el 08/05/2024

Consulta l’informe sobre les contribucions dels projectes finançats per H2020 i HEU a la reforma de les pràctiques d'avaluació de la recerca. Forma part d'una sèrie de tres informes que fan balanç del progrés i les pràctiques generades per una selecció de projectes finançats per la UE sobre competències, reforma de l'avaluació de la recerca i per les activitats de l’R+I dels Projectes "Science with and for Society" d'H2020 (SwafS) que donen suport a les aliances universitàries europees. 


+info: Researcher's skills, Report on research assessment, European University Alliance report


Assessorament a la Comissió Europea sobre l'ús de la IA en R+I

Publicat el 08/05/2024

El Mecanisme d'assessorament científic (SAM) publica recomanacions polítiques independents sobre com facilitar l'adopció de la intel·ligència artificial (IA) en la recerca i la innovació a tota la UE. 


+info: Pàgina web


El Mapa del Coneixement

Publicat el 07/05/2024

El "Mapa del Coneixement" ofereix una representació geogràfica del desplegament del sistema de recerca i universitats de Catalunya per apropar l'activitat científica i acadèmica a tothom mitjançant una eina intuïtiva que permet accedir a la informació dels diferents centres i infraestructures de recerca, així com consultar l'oferta formativa. 


+info: Pàgina web


El CSUC signa la "Barcelona Declaration on Open Research Information"

Publicat el 07/05/2024

El CSUC i una cinquantena més d'organitzacions s'han unit per llançar la "Barcelona Declaration on Open Research Information", una iniciativa per transformar radicalment el sistema d'avaluació científica i fer-lo més obert

Els signataris de la Declaració de Barcelona, entre els quals hi ha el CSUC, es comprometen a liderar la transformació de la manera com s'utilitza i produeix la informació de recerca, i reivindiquen que l'obertura de la informació ha de ser la nova norma. 

És per això que diferents organitzacions s'han compromès amb aquesta Declaració de Barcelona a fer de la transparència de la informació de recerca la nova norma. L'obertura de la informació de recerca permet que les decisions de política científica es prenguin basades en evidència transparent i dades inclusives, que la informació utilitzada en les avaluacions de recerca sigui accessible i auditable per part dels assessors, i que el moviment global cap a la ciència oberta es recolzi amb informació oberta i transparent. 


+info: Pàgina web, Text de la Declaració


XVII Conferència Anual de les Plataformes Tecnològiques de Recerca Biomèdica

Publicat el 07/05/2024

En aquesta nova edició de la Conferència Anual de les Plataformes Tecnològiques de Recerca Biomèdica (Farmaindustria, Fenin, AseBio, Veterindustria i Nanomed) s'explicaran iniciatives que persegueixen una major participació de les comunitats autònomes en la recerca clínica amb nous medicaments, sense oblidar l'ús de la digitalització i de les dades per a una millor recerca. 


A més, s'abordarà la necessitat d'impulsar la transferència, d'accelerar la innovació, la capacitat del nostre país de convertir el coneixement en solucions innovadores amb impacte social i econòmic, així com altres qüestions de gran impacte en aquest àmbit, com la salut global i el One Health.


La conferència es produirà el 29 de maig de 2024, a l'Auditori MGS (C/ d'Entença, 335, les Corts). 


+info: Pàgina web, Programa, Inscripció


Reptes de l'avaluació i la IA

Publicat el 07/05/2024

La intel·ligència artificial pot esdevenir una oportunitat per replantejar la manera en què s’aborden els reptes de l’avaluació de la qualitat a les universitats. Recentment, AQU Catalunya ha dut a terme una investigació pionera en aquest àmbit, que explora la utilització de la IA en els processos d’avaluació externa de la qualitat. 


+info: Pàgina web


L'Estat de la ciència a Catalunya. Informe 2023

Publicat el 07/05/2024

L’Estat de la ciència a Catalunya és un informe biennal que neix amb l’objectiu d’aportar dades actualitzades de la recerca i la innovació catalana, complementàries de les estadístiques oficials, i analitzar-les de forma sistemàtica i contextualitzada, situant els seus resultats a nivell europeu.


A partir de dades i indicadors rellevants, aportades pels diferents agents del sistema de recerca i innovació, es posa en relleu l’estat de la nostra recerca, permetent apreciar-ne l’evolució al llarg del temps.


Pots descarregar-te l'informe complet o bé els diferents capítols de forma separada. 


+info: Pàgina web, Informe


Sessions de suport a la preparació de propostes MSCA 2024

Publicat el 06/05/2024

L’Oficina Europea de la FECYT organitza sessions informatives i documentació de suport per les convocatòries MSCA Postdoctoral Fellowships, COFUND i Doctoral Networks durant tot el 2024.

Aquestes activitats de difusió y promoció estan dirigides al personal investigador i al personal de gestió encarregat de donar suport a les sol·licituds en les institucions espanyoles.

El calendari de sessions informatives previstes és:


MSCA PF 2024



MSCA COFUND 2024



MSCA DN 2024


+info: Pàgina web


MSCA Doctoral Networks 2024 Info Day

Publicat el 06/05/2024

Aquest esdeveniment impulsa't per Horizone Europe, es tracta d'un acte informatiu de la convocatòria MSCA-DN-2024 que s'obrirà el 29 de maig de 2024. Els objectius principals són informar a tots els possibles candidats i grups d'interès sobre les novetats importants de la convocatòria MSCA-DN-2024, impulsar les modalitats de Doctorat Industrial i Doctorat Conjunt, i presentar els principals incentius


+info: Pàgina web, Programa


Missió Càncer UE: Primer seminari web del clúster de projectes "Entendre el càncer"

Publicat el 06/05/2024

Aquest seminari web de la Comissió Europea (que es produirà el 5 de juny de 2024, de 14h a 17h) explora la manera de treballar junts per a fer un millor ús dels resultats dels projectes en l'àrea de la comprensió del càncer.


Es posaran en comú les visions de diferents parts interessades i els ciutadans sobre la recerca i la innovació, proporcionant una exposició primerenca als projectes de clúster llançats en el marc de la Missió del Càncer. 


+info: Pàgina web, Agenda, Registre


Abril, 2024

How citizens view Science Communication?

Publicat el 24/04/2024

Per millorar la comunicació entre la ciència i la societat, cal una millor comprensió dels hàbits i les percepcions dels ciutadans; és vital entendre com els ciutadans adquireixen coneixements sobre temes relacionats amb la ciència, com aquest coneixement afecta les seves creences, opinions i percepcions, i quines fonts d'informació trien per aprendre sobre la ciència, i com avaluen la seva fiabilitat. 

Aquest informe aborda aquestes preguntes, basant-se en l'anàlisi de dades de consultes públiques d'Itàlia, Polònia, Portugal, Eslovàquia i Espanya, relacionades amb la comunicació científica de qüestions com el canvi climàtic, les vacunes, la medicina alternativa i complementària i els organismes modificats genèticament. Ofereix experiències sobre com implicar els ciutadans en la consulta pública, i informació sobre la mobilització d'interès per la ciència i ofereix recomanacions sobre com millorar la comunicació científica. 

+info: Pàgina web


XTS (Xartec Salut): Quines habilitats ha de tenir un científic emprenedor?

Publicat el 24/04/2024

La xarxa Xartec Salut organitza la primera sessió de l'Acadèmia d'Emprenedoria, dirigida a personal investigador, post-docs i estudiantat de doctorat, per promocionar l'emprenedoria i la transferència tecnològica en el sector salut

Durant la primera sessió es parlarà sobre com ser un científic emprenedor i quines habilitats s'han de tenir. 

La sessió serà híbrida, amb la possibilitat d'accedir tant presencialment (Avinguda Diagonal, 647 Les Corts Barcelona: Aula 4.13 CREB - ETSEIB UPC) com a través d'un enllaç en línia.

+info: Pàgina web, En línia


Informe sobre l'ús d'estàndards com a eina d'explotació dels resultats de la recerca col·laborativa (UE)

Publicat el 24/04/2024

Els resultats d’una enquesta sobre la rellevància de les activitats d’estandardització s’han plasmat en un informe recentment publicat per la Comissió Europea.

L’informe conté recomanacions dirigides a la industria, al sector acadèmic i a les entitats publiques de recerca per dur a terme esforços per estandarditzar alguns dels resultats dels projectes de recerca i innovació col·laborativa.

L’estandardització és una eina útil per explotar de forma eficient els resultats i el coneixement generats en l’activitat de RDI.

+info: Estudi


Coneix la Missió Càncer de la UE (nou apartat web)

Publicat el 24/04/2024

Si t’interessa la recerca relacionada amb el càncer, coneix la nova web de la Comissió Europea sobre la Missió Càncer de la Unió Europea!

Hi podràs trobar els objectius de la missió i les activitats d’implementació que s’han dut a terme des del seu inici, incloent els projectes finançats fins aquest moment.

+info: EU Mission: Cancer, Cancer Mission implementation


Jornada Informativa Nacional - Horizon Europe Missions: Novetats i Convocatòries 2024 (virtual)

Publicat el 22/04/2024

El pròxim 21 de maig, CDTI, en col·laboració amb MCIU i FECYT, organitza la jornada virtual “Missions d'Horitzó Europa” per a presentar les novetats i contingut de les convocatòries 2024. Durant la jornada hi haurà una sessió plenària i cinc sessions paral·leles que aprofundiran en el desenvolupament de cadascuna de les Missions i les convocatòries de 2024.



+info: Notícia, Agenda


ERC Proposal Reading Days 2024

Publicat el 22/04/2024

Els ERC Reading Days són esdeveniments presencials en els quals els participants tenen accés a propostes impreses de projectes guanyadors de l'ERC. Aquests esdeveniments es duen a terme en un espai físic i temporal limitat, amb un màxim de 35 participants per sessió. No s'ofereix l'opció de participació en línia.


A causa de l'alta demanda experimentada en edicions anteriors a Madrid i Barcelona, aquestes ciutats oferiran sessions dobles, amb una programació tant al matí (de 10.00 a 14.00 hores) com a la tarda (de 15.00 a 19.00 hores). 


En aquesta edició es realitzaran 10 Jornades ERC Proposal Reading Days distribuïdes pel territori nacional durant els pròxims mesos.



+info: Notícia, Condicions Generals de participació, Inscripció, Catàleg de propostes ERC 2024


Infoday Regional en Catalunya sobre les Convocatòries ERC 2025

Publicat el 22/04/2024

El pròxim 23 de maig de 2024, l'Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) serà amfitrió del Infoday regional centrat en les pròximes convocatòries del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a l'any 2025.


Durant aquesta trobada, els investigadors tindran l'oportunitat d'informar-se sobre les característiques principals de les convocatòries de l'ERC per a l'any pròxim. Leticia Riaza, Punt de Contacte Nacional (NCP) de l'ERC, oferirà una presentació detallada sobre les novetats del programa de treball 2025, així com consells sobre com els projectes relacionats amb la salut que poden encaixar en aquest marc.


Organitzat per IDIBAPS, FECYT i AGAUR, l'esdeveniment requereix inscripció prèvia abans del 10 de maig. 


+info: Notícia, Programa, Inscripció


Seminari en línia: Incentivació de participació en la convocatòria oberta "Hop-On Facility" 

Publicat el 22/04/2024

El pròxim 7 de maig, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU) al costat de la FECYT organitza un seminari en línia per a explicar la convocatòria oberta sota el marc del programa transversal "Ampliar la participació i enfortir l'espai europeu de recerca (ERA)", concretament el Destí 1: Millorant l'accés a l'excel·lència, la convocatòria: HOP ON FACILITY.


Per a això es comptarà amb els Punts Nacionals de Contacte: Mar Taules del CSIC i Anselmo Fada del IAC que expondran els detalls del programa per a aclarir possibles dubtes i incentivar la participació. A més d'escoltar dos casos d'èxit de la mà de Sergio Capitán – Gerent de Arquimea Research Center (Graph-X: Graphene photonic frequency mixer) i Jonas Gurauskis– INMA CSIC-UNIZAR (coordinador del projecte del EIC Pathfinder “Removal and degradation of nano- and microplastics”). 


+info: Notícia, Agenda, Inscripció


Infoday Nacional Circular Bio-based Europe (CBE JU): Convocatòria 2024 

Publicat el 22/04/2024

El 14 de maig tindrà lloc a la sala multiusos de CDTI el Infoday Nacional de la iniciativa Circular Bio-based Europe (CBE JU). Serà una sessió informativa en la qual es presentarà el programa, les seves regles de participació i la convocatòria 2024, per al que es comptarà amb la participació de Pilar Llorente, Programme Officer de CBE. Així mateix, tres participants en projectes aprovats (IAs) i un avaluador, compartiran la seva experiència i donaran recomanacions pràctiques per a preparar una proposta reeixida. 


La jornada serà únicament presencial i existirà la possibilitat de revisar la gravació amb posterioritat a la data del Infoday. 


+info: Notícia, Agenda i Formulari


Jornada informativa Clúster 2 (Horizon Europe)

Publicat el 22/04/2024

La Universitat de Saragossa organitza una jornada sobre Horizon Europe el 9 de maig de 2024 que tindrà lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret - Universitat de Saragossa.


La jornada, organitzada en col·laboració amb FECYT, comptarà amb la Punt Nacional de Contacte Adeline Marcos Talva com a ponent. S'organitza en tres blocs:



La jornada està enfocada a personal investigador i gestor de Projectes R+D+i. L'aforament és limitat a 30 places.


+info: Notícia, Inscripció


Jornada informativa Clúster 1 (Horizon Europe)

Publicat el 22/04/2024

La Comissió Europea organitza el pròxim 28 de maig en horari de 10.00 a 12.30h una jornada informativa que es retransmetrà via web. La sessió té com a objectiu informar els (potencials) sol·licitants sobre 3 nous topics que s'han afegit al programa de treball del Clúster de Salut l'any 2024.


Tal com s'indica en la web de l'esdeveniment, es presentaran els següents topics:



+info: Notícia, Pàgina web Comissió Europea


Actualització del MSCA 2023-2025 Work Programme. Sessions informatives

Publicat el 22/04/2024

El 17 d'abril de 2024 es va publicar l'actualització del programa de treball MSCA 2023-2025. Més endavant s'inclouen sessions informatives previstes per a cada convocatòria: Postdoctoral Fellowships 2024, COFUND 2024, Doctoral Networks 2024 i Staff Exchange 2024. 


+info: Notícia, Actualització programa de treball MSCA 2023-2025


Sessió formativa sobre Horizon Europe (UIC) 

Publicat el 17/04/2024

El Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement (VRIT), en el marc del nou pla formatiu PDI que s'està preparant, avança una sessió formativa sobre Horizon Europe organitzat per la Unitat de Projectes Competitius.


La sessió es realitzarà a càrrec de la Cristina del Hierro i es tractaran els següents temes:

·  Estructura del Programa Horizon Europe.

·  Utilització del portal Europeu per a cerca de convocatòries.

·  Procés de desenvolupament dels projectes europeus a la UIC.

Us esperem a tots el dia 21 de maig a les 14:00 h a l'Auditori de Sant Cugat.



+info: Inscripció, Butlletí Projectes Europeus 


Seminari web exclusiu: Descobreix la IA d'Scopus, la teva porta d'entrada al contingut de recerca de confiança

Publicat el 17/04/2024

El pròxim 22 d'abril a les 14:30h GMT es produirà un seminari web sobre Scopus IA en anglès. Durant la sessió es valorarà la capacitat d'aquest tipus d'eines per ajudar l'investigador a trobar informació i potenciar el seu mètode de recerca. 


L'espai és limitat i la inscripció es tancarà en aconseguir la capacitat màxima! 


+info: Registrar-se


Formació en línia Web of Science (29-30 d'abril, i 2 de maig 2024) - I Cicle

Publicat el 17/04/2024

La FECYT, junts amb Clarivate, ha organitzat tres noves jornades de formació en línia gratuïtes i en espanyol, a la fi d'abril i principi de maig.


En aquestes sessions es convida a totes les institucions que formen part de la llicència nacional de Web of Science i ja està obert el termini d'inscripció per a la formació en línia que s'iniciarà el 29 d'abril i finalitza el 2 de maig de 2024: 



Utilitzar la informació del meu perfil d'investigador/a en Web of Science (nivell avançat).



Aprofitar la xarxa de cites de Web of Science per a delimitar la meva cerca (nivell avançat).



Destapar informació rellevant amb l'índex de cites Web of Science (nivell avançat). 



+info: Notícia, Calendari de Formacions, Inscripcions


Converteix-te en avaluador de projectes de recerca de la UE

Publicat el 17/04/2024

La European Research Executive Agency (REA) convida experts d'una àmplia gamma d'àmbits a registrar-se a la base de dades d'experts de la Comissió Europea. A partir d'aquesta base de dades, es seleccionen candidats amb el perfil més adequat per a les següents activitats:




+info: Notícia, Base de dades experts


Feedback opportunity for Horizon Europe work programme 2025 now open!

Publicat el 17/04/2024

El passat 15 d'abril, la Comissió Europea va llançar el "Feedback opportunity for Horizon Europe work programme 2025".


El feedback s'està recollint a nivell de les ‘Destinacions' o Missions, corresponents als sis clústers d'Horitzó Europa, les infraestructures de recerca, els ecosistemes d'innovació europeus, les cinc Missions de la UE i les activitats transversals i la nova instal·lació de la Bauhaus europea. Els enquestats podran proporcionar comentaris per a una o diverses destinacions i/o missions, segons el que sigui més rellevant per a ells. 


Les respostes recollides durant aquesta oportunitat de retroalimentació (a través de l'enquesta durant les pròximes tres setmanes, fins al 6 de maig de 2024, al migdia; CET) contribuiran al procés de cocreació dels temes del programa de treball 2025. Totes les entrades rebudes seran considerades i implementades en la major mesura possible. El resultat final de l'oportunitat de retroalimentació serà l'aprovació del programa de treball 2025. 


+info: Notícia, Horizon's feedback opportunity webpage


Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) Conference 2024

Publicat el 15/04/2024

La conferència Marie Skodowska-Curie Actions (MSCA), organitzada per la Presidència belga del Consell de la Unió Europea amb el suport de la Comissió Europea, tindrà lloc a Mons (Bèlgica) els dies 18 i 19 d'abril de 2024


El seu objectiu és crear un terreny fèrtil per a unes discussions productives entre investigadors, representants del sector públic i privat, responsables polítics i totes les parts interessades que, d'una manera o una altra, juguen un paper en la carrera dels investigadors. Aquest esdeveniment oferirà un espai on aquests intercanvis poden donar lloc a resultats pràctics i inspiradors.


La conferència es retransmetrà en directe tots dos dies al seu canal de YouTube. 


+info: Notícia, Agenda


Webinar d'IP i Intel·ligència Artificial en col·laboració amb 'EU IP Helpdesk'

Publicat el 15/04/2024

L'Horizon Results Platform Team de la Comissió Europea organitza un seminari en línia per parlar sobre com es poden protegir les invencions en intel·ligència artificial, així com les diferents qüestions relacionades. 


Durant la sessió s'explicarà com es poden protegir i controlar els drets de les dades emprades, de qui és una invenció feta amb dades d'altres fonts, i com aquesta es pot vendre o llicenciar pel seu ús. 

El seminari en línia es produirà el pròxim 18 d'abril, entre les 10:30h i les 12:00h (CEST). 

+info: Notícia, Registrar-se


El Consell Europeu de la Recerca ha invertir 2.000M€ en recerca sobre intel·ligència artificial

Publicat el 15/04/2024

El Consell Europeu de la Recerca (ERC) publica un informe sobre els projectes finançats sobre l'intel·ligència artificial (IA). La inversió de 2.000M€ feta per l’ERC des del 2007 en 1.048 projectes de recerca fronterera  ha contribuït que la Unió Europea es situï com a referent mundial per al desenvolupament d’IA centrada en l’ésser humà. La gran part dels projectes es centren en l’IA aplicada a la salut (238 projectes) i a la transició verda (219 projectes).

+info: Notícia, Informe


Jornada sobre la Nova Bauhaus Europea: balanç i perspectives de futur

Publicat el 08/04/2024

El proper 15 d'abril de 2024 (entre les 09:30h i les 14:00h) es produirà una jornada informativa (presencial) sobre la Nova Bauhaus Europea, on es tractaran les línies d’actuació, s’explicaran les oportunitats de finançament que se’n deriven, i coneixerem de primera mà projectes guanyadors i diverses experiències en aquesta iniciativa.   

L’acte està coorganitzat per la Generalitat de Catalunya, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe.    


+info: Notícia, Formulari d'inscripcions, Programa de la jornada


Corea del Sud s'incorpora al programa Horizon Europe

Publicat el 08/04/2024

La Comissió Europea i Corea del Sud han finalitzat les negociacions per associar-se al programa marc Horizon Europe. Això significa que, a partir del 2025, el personal investigador d’aquest país podrà rebre finançament per participar en convocatòries del Pilar II del programa, conjuntament amb el personal investigador de la Unió Europea i d'estats associats al programa Horizon Europe.

El Pilar II del programa Horizon Europe, amb un pressupost de 53.5 M€, finança recerca centrada en reptes globals com el clima, l’energia i la mobilitat, la indústria, l’economia digital i la salut.

L’acord d’associació es firmarà durant la segona part del 2024.

+info: Notícia


EU Missions Infodays 2024

Publicat el 08/04/2024

S'apropa l'EU Missions Info Days on s'informarà els possibles candidats sobre els nous temes inclosos en el programa EU Missions i les cross-cutting activities de la UE 2024. 


L'esdeveniment serà en línia, i obre el pròxim 25 d'abril a les 09:30h (GMT +2h).


+info: Notícia


Science Europe: Guia pràctica de suport a la diversitat en entorns de recerca

Publicat el 08/04/2024

La nova “Guia pràctica per donar suport a la diversitat en entorns de recerca” de Science Europe destaca els resultats clau d'una enquesta d'afiliació realitzada el 2023, mostra bones pràctiques i proporciona recomanacions pràctiques en temes com les mesures d'acció positiva i la recopilació i l'ús de dades de diversitat.


La Guia també reflexiona sobre els reptes als quals s'enfronten les organitzacions de recerca mentre intenten fomentar cultures de recerca justes i inclusives. Aquest treball forma part del compromís més ampli de Science Europe per integrar els nostres valors compartits en les polítiques i pràctiques implementades a tota Europa, tot això en suport de la recerca d'alta qualitat i entorns de recerca atractius i justos. 


+info: Notícia, Informe


MACO, el repositori per a monografies culturals i científiques en obert

Publicat el 08/04/2024

El repositori Monografies Acadèmiques en Obert (MACO) s'ha posat en funcionament sota la imatge de CORA (Catalan Open Research Area) per donar visibilitat a la recerca publicada a Catalunya per institucions públiques i privades d'ensenyament, recerca i divulgació, en forma de monografies culturals i científiques. MACO s'ha obert en una primera fase inicial amb 2 participants, el Patronat d'Estudis Osonencs i la Universitat Rovira i Virgili, i 26 documents consultables (20 monografies i 6 capítols).


La previsió és que MACO compti d'aquí poc amb un comitè editorial que avaluï l'adequació de les peticions rebudes per a la incorporació de noves monografies i estableixi les línies estratègiques del repositori. Això farà que el repositori creixi en el futur amb noves institucions i monografies disponibles per a la seva consulta. 


+info: Notícia


Informe EUA-CDE: "Postdoctoral researchers at European universities: profiles, roles and institutional support structures"

Publicat el 08/04/2024

L’EUA Council for Doctoral Education (EUA-CDE) ha publicat l’informe “Postdoctoral researchers at European universities: profiles, roles and institutional support structures”. 


Aquest informe resumeix les conclusions del Grup Temàtic de l’EUA-CDE sobre Profiles and institutional support for postdoctoral researchers, creat l'any 2023 per oferir una visió general dels serveis i recursos actuals disponibles a nivell postdoctoral

Amb les conclusions recollides de 28 universitats de 16 països europeus, aquesta publicació reflecteix els debats del grup sobre l'estat actual i els problemes més urgents als quals s'enfronten el personal investigador postdoctoral.

A més, aborda el suport institucional existent per a la comunitat postdoctoral, discuteix noves estratègies, ofereix exemples de bones pràctiques i suggereix possibles maneres d'avançar per a les universitats europees sobre com millorar l'experiència postdoctoral.

També serveix com a font de reflexió per a les institucions que es plantegen crear un entorn més sostenible per a aquesta població i fomentar els seus serveis i suport postdoctorals.

+info: Notícia, Informe


Calendari Convocatòries AECC 2024-25

Publicat el 04/04/2024

Tens disponible el calendari previst d'obertura i adjudicació de les convocatòries 2024/2025 de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC).


+info: Calendari AECC 2024-25


Civil Dialogue Group - Online Info Session: Convocatòria de propostes sobre memòria europea 2024

Publicat el 03/04/2024

La European Education and Culture Executive Agency (EACEA) organitza una sessió informativa en línia el 18 d'abril de 2024 de 9:30 a 16:30 per presentar les oportunitats de finançament de la convocatòria 2024 de propostes per a la memòria europea (CERV-2024-CITIZENS-REM) a tots els sol·licitants i parts interessades.


A més de presentar els objectius, temes i resultats esperats de la convocatòria, la sessió cobreix la part pràctica del procés de presentació, és a dir, com preparar i enviar propostes. L'EACEA també presentarà les bases generals de la convocatòria i el calendari previst per a la seva avaluació.


L'esdeveniment tindrà lloc en línia a través de Webex i cal registrar-se per avançat.


+info: Notícia, Registrar-se


Pla estratègic de Horizon Europe (2025-2027)

Publicat el 03/04/2024

La Comissió Europea ha adoptat avui el segon pla estratègic per a Horizon Europe. El pla, anunciat en les "Research and Innovation Days", estableix tres orientacions estratègiques clau per al finançament de la recerca i la innovació de la UE per als tres últims anys del programa (2025-2027):



Aquestes orientacions tenen per objecte abordar reptes mundials clau com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la transició digital i l'envelliment de la població. 


+info: Notícia


Jornades de formació online de Web of Science (abril 2024)

Publicat el 02/04/2024

Properament, es produiran noves sessions de formació en línia de Web of Science, en espanyol durant el mes d'abril. Les jornades tractaran la recerca i l'anàlisi de publicacions, la recerca del perfil d'un/a investigador/a, i la gestió del perfil a Web of Science.


Els seminaris estan disponibles en línia entre les 14:00h i les 15:00h, del 2 al 4 d'abril. 


+info: Notícia


Seminari web: 'El Acelerador' del EIC i els seus reptes

Publicat el 02/04/2024

El CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial) organitza una jornada informativa el pròxim 16 d'abril d'11:00h a 14:00h, per parlar sobre les novetats de l'Accelerador de l'EIC el 2024. La jornada d'informació en línia està adreçada a empreses que volen conèixer l'Accelerador amb més detall i així poder preparar una proposta amb èxit. S'abordaran les novetats de l'Accelerador el 2024, s'analitzaran el perfil de les empreses i les principals recomanacions per fer una proposta exitosa.


La jornada comptarà amb la participació de dos "programme managers" per ajudar-nos a entendre com podem aconseguir que la nostra proposta compleixi amb els requisits d'una proposta en un dels reptes de l'Accelerador.


+info: Notícia, Agenda


Comissió Europea: Noves directrius sobre l'ús responsable de la intel·ligència artificial generativa (IA)

Publicat el 02/04/2024

En col·laboració amb els països del European Research Area i les parts interessades, la Comissió Europea ha proposat un conjunt de directrius destinades a donar suport a la comunitat investigadora europea en la utilització responsable de la intel·ligència artificial generativa (IA)


Tenint en compte la rapidesa amb què s'utilitza aquesta tecnologia en tots els camps, inclosa la recerca, aquestes recomanacions aborden oportunitats i reptes clau. Basant-se en els fonaments de la integritat en la recerca, proporcionen orientació a investigadors, organitzacions de recerca i finançadors per garantir un enfocament unificat a tot Europa. Els principis que sustenten les noves directrius es basen en marcs establerts com el "European Code of Conduct for Research Integrity" i les directrius sobre IA fiable. 


+info: Notícia, Guidelines


EU4Health: calendari provisional 2024

Publicat el 02/04/2024

EU4Health, amb un pressupost de 5.300 milions d'euros, és el quart i més gran dels programes de salut de la UE des del seu llançament el 2003.


El programa i les seves convocatòries representen una resposta ambiciosa a la pandèmia de COVID-19, però van més enllà de la resposta a les crisis per abordar la resiliència dels sistemes sanitaris europeus i contribuir a una Europa més saludable. 


Recentment, s'ha publicat el calendari provisional per a convocatòries obertes durant el 2024. Tingueu en compte que el moment de publicació és només orientatiu i pot estar subjecte a canvis. 


+info: Notícia


Interreg Info Days 2024

Publicat el 02/04/2024

Interreg Europe ha obert la seva tercera convocatòria de propostes de projectes (oberta entre el 20 de març i el 7 de juny).


Els punts de contacte dels seus 36 Estats associats organitzen jornades informatives per presentar el seu programa i les seves característiques clau en l'idioma local. Els propers esdeveniments informaran principalment sobre la tercera convocatòria.


En alguns països i regions, els esdeveniments informatius ja van tenir lloc aquest any. En d'altres, els actes informatius estan a punt de tenir lloc en les pròximes setmanes. Alguns dels actes se celebren en línia, d'altres de manera presencial. A Espanya, la trobada es produirà en línia el dia 11 d'abril, de 09:30h a 12:00h


+info: Notícia, Online information event (Spain)


Març, 2024

Mòduls de formació e-learning en diferents aspectes d'igualtat de gènere en R+D+I

Publicat el 21/03/2024

S'han publicat 6 mòduls de formació per seguir en línia sobre diferents aspectes d'igualtat de gènere en l'R+D+I, útils per incloure la perspectiva de gènere en els projectes d'investigació, utilitzar el llenguatge no sexista en el marc de l'R+D+I i conèixer el marc europeu de les polítiques d'igualtat de gènere.


Els mòduls han estat desenvolupats entre l'Agència Estatal d'Investigació Pública i la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc del projecte finançat per la Unió Europea SUPERA (Supporting the Promotion of Equality in Research and Academia), i formen part de les accions del I Pla d’igualtat 2021-2023.


+info: Accés als mòduls


El talent femení a l'ecosistema català de recerca i innovació 2024

Publicat el 20/03/2024

Infografia que mostra com es troba representat el talent femení en tot el cicle de la recerca i la innovació a Catalunya. Es tracta d'una actualització de l'anterior infografia publicada el 2022.


+info: Publicació, Infografia


Study on scientific publishing in Europe: Development, diversity and transparency of costs

Publicat el 20/03/2024

Per donar suport a les polítiques de la Comissió en matèria d'accés obert, i després de les conclusions del Consell per prendre mesures concretes contra la proliferació d'acords contractuals insuficientment transparents amb els editors, aquest estudi es va encarregar per proporcionar una comprensió més profunda de les qüestions relacionades amb les pràctiques i els costos de les publicacions acadèmiques, oferir una anàlisi de la situació i proposar consells per a les accions polítiques


L'informe documenta la manca generalitzada d'informació sobre aquests contractes i tracta amb els editors i recomana accions específiques, principalment necessàries per part dels estats membres, les institucions i les biblioteques per millorar la transparència sobre els costos de publicació. Aquests inclouen, entre d'altres, publicar els contractes i treballar per posar a disposició informació estructurada sobre ells.


+info: Publicació


Dimarts de Ciència Transformadora: el rol de l'administració pública en la gestió de la política científica

Publicat el 20/03/2024

Els Dimarts de Ciència Transformadora és un espai de trobada on es vol compartir pràctiques i coneixements relacionats amb l’impacte de la recerca, el compromís social, el retorn de la recerca, l’avaluació transformadora i la ciència oberta. Volem, doncs, crear una comunitat per tal de generat debat, reflexió i pensament crític al voltant de la recerca que transforma.


En aquesta quarta sessió, debatrem sobre el rol de l’administració pública en la gestió de la política científica.  En el debat hi participaran com a ponents el Joan Subirats (politòleg, ex-regidor i ex-ministre), l'Anna Tarrach (Sindicatura de Comptes de Catalunya) i l'Ismael López-Peña (Escola d'Administració Pública de Catalunya). L’Ismael Ràfols (CWTS) moderarà el debat i la discussió oberta al públic.


La sessió (presencial i online) tindrà lloc el dimarts 16 d'abril de 2024, de 15:00h a 17:30h, a l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47, Barcelona).


+info: Web, Formulari


Career path in Spain (FECYT)

Publicat el 20/03/2024

Té com a objectiu explicar gràficament totes les convocatòries que s'han publicat entre 2022-2024 referents a les diferents etapes de la carrera investigadora i que es poden gaudir als sectors de recerca públic i privat, finançades per agents europeus, nacionals, regionals i de fundacions sense ànim de lucre. 

+info: Notícia


Supervisió de MSCA

Publicat el 20/03/2024

Consulta les directrius de supervisió, un conjunt de recomanacions per a supervisors, investigadors i institucions que reben finançament de MSCA. Aquestes directrius s'ajusten als principis establerts a la Carta Europea de l'Investigador i al Codi de conducta per a la contractació d'investigadors (Carta i Codi). 

+info: Notícia


Codis de pràctiques sobre la valorització del coneixement

Publicat el 20/03/2024

El passat 5 de març 2024, la Comissió Europea va publicar dos codis de pràctiques relacionats amb la valorització del conixement generat en l’activitat de recerca i innovació. 

L’objectiu del "Codi de pràctiques sobre la co-creació indústria-acadèmia" és oferir una guia pràctica sobre com crear associacions estratègiques exitoses entre l'acadèmia i la indústria per crear impacte en la economia i en la societat.

El "Codi de pràctiques sobre la participació ciutadana" ofereix recomanacions sobre com enfortir els vincles entre l’acadèmia i els actors socials per millorar l’adopció dels resultats de la recerca.

Aquests codis complementen dos codis anteriors publicats també per la Comissió Europea, part dels principis rectors del procès de valorització del coneixement en la Unió Europea.

+info: Notícia


Debat CaixaResearch “Artificial intelligence in biomedicine: present and future”

Publicat el 18/03/2024

El pròxim dimecres 20 de març a les 19h online, CaixaResearch de "la Caixa" Foundation celebrarà un debat en línia sobre la intel·ligència artificial a la biomedicina, present i futur.

L'ús dels algorismes d'intel·ligència artificial permet analitzar grans quantitats d'informació en poc temps i avançar molt més ràpid en la comprensió de les malalties. Aquesta revolució ha donat lloc a milers d'iniciatives en el camp de la biomedicina. En aquest debat, Alfonso Valencia, Natalia Pérez de la Ossa i Rodrigo Menchaca debatran sobre el present i futur de l'aplicació de la IA en el camp de la biomedicina.

+info: Notícia, Inscripcions


Informació per les Acreditació de recerca i de recerca avançada de l’AQU

Publicat el 12/03/2024

A partir del proper 8 d’abril les sol·licituds per a l’emissió de les acreditacions de recerca i de recerca avançada es podran presentar de manera ininterrompuda durant tot l’any.

Cal tenir en compte que les persones sol·licitants no podran presentar una nova sol·licitud d’acreditació mentre en tinguin una d’oberta, és a dir que no estigui resolta.

Els principals apartats que s’avaluaran són els següents:

Aquest canvi de terminis, no aplica a la  convocatòria de trams de recerca que continua amb un termini anual, i aquest any estarà oberta del 25 de juny al 12 de juliol de 2024.

+info: Acreditació recerca, Acreditació recerca avançada


Jornada de revisió de propostes Clúster 1 (Salut) 2024

Publicat el 12/03/2024

L'Agència per la Competivitat de l'Empresa (ACCIÓ) convoca una jornada de revisió de propostes per ajudar a millorar la teva presentació per les convocatòries de 2024 del Clúster 1 d’Horizon Europe (Salut) i maximitzar les teves possibilitats d’èxit. 


Les inscripcions gratuïtes per presentar-se estaran obertes fins al 18 de març, i les reunions amb experts es produiran el dijous 21 de març de 2024, de 10:00-14:00 h


+info: Notícia


Calendari Convocatòries AEI 2024

Publicat el 11/03/2024

L'Agència Estatal de Recerca (AEI) ha publicat el calendari de convocatòries en curs i de convocatòries previstes. 

+info: Calendari AEI 2024


Calendari Convocatòries AGAUR 2024

Publicat el 11/03/2024

L'AGAUR ha publicat el calendari de les seves convocatòries 2024. 

+info: Calendari AGAUR 2024

Comissió Europea: La ciència i la ciutadania

Publicat el 11/03/2024

La Comissió Europea publica dos informes relacionats amb la importància de la participació ciutadana en el procés de la recerca i en la difusió dels coneixements generats en l’activitat científica:

L’ús de la Intel·ligència artificial en projectes de recerca

Publicat el 11/03/2024

El Punt Nacional del Programa Horizon Europe de Suïssa, amb el suport del Global Service Facility, van organitzar el passat 27 de febrer 2024 un taller sobre l’ús de la intel·ligència artificial en la redacció i implementació de projectes de recerca finançats pel programa HEU. 


Aquí disposes de les gravacions i qüestions formulades, per aprofundir en com plantejar-te el seu ús per la futura presentació de projectes dirigits a Horizon Europe.


+info: Gravació, Presentació, Questions&Answers 


Informe Mujeres e Innovación 2024

Publicat el 11/03/2024

En motiu del Dia Internacional de les Dones, el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, ha publicat l’informe “Mujeres e innovación 2024” en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). 


Aquest informe analitza de manera precisa i objectiva el lloc de les dones en els àmbits de la innovació. Un territori on trobem desigualtats manifestes i on els prejudicis i idees preconcebudes formen murs invisibles. Com en altres edicions, presenta els progressos aconseguits i motius d’esperança encara que queda un llarg camí per recórrer per aconseguir la igualtat plena. 


+info: Web, Informe


Instruccions per a la comunicació i publicitat de les ajudes a la R+D+i concedides per l'Agència Estatal de Recerca (nova actualització)

Publicat el 11/03/2024

L'AEI (Agencia Estatal de Investigación) ha actualitzat el document "Instruccions per a la comunicació i publicitat de les ajudes a la R+D+I concedides per l'AEI". 


S'han actualitzat les referències al nou Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que substitueixen les de l'anterior Ministeri de Ciència i Innovació, tant al text del document com al text i els logotips a emprar per a cada ajuda indicats a l'Annex 1. 


Us recordem que aquestes instruccions són de compliment obligat, i vigents des de l'1 de març. 


+info: Notícia, Instrucciones


Aprovada l'estratègia catalana de ciència oberta

Publicat el 11/03/2024

La Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) ha aprovat el document "Estratègia catalana de ciència oberta: compartir el coneixement". L'estratègia recull les mesures per millorar la pràctica de la recerca i augmentar-ne l'impacte social que se'n deriva. 


L'estratègia s'estructura al voltant de sis eixos: l'accés obert a les publicacions científiques, la gestió de les dades de recerca, la disponibilitat d'infraestructures per a la ciència oberta, les capacitats i competències, els incentius i recompenses i el coneixement obert a la societat.  


+info: Notícia, Document


Avaluació de propostes de recerca: El perquè i el què dels recents canvis de l'ERC 

Publicat el 11/03/2024

La Presidenta de l'ERC, Maria Leptin, explica els antecedents i les raons dels recents canvis en el procés d'avaluació de les propostes de subvenció d'ERC.


L'avaluació de la recerca ocupa un lloc central en la tasca de l'ERC. L'any passat, el Consell Científic de l'ERC va introduir canvis en els processos i formularis d'avaluació per a les convocatòries de propostes de recerca del 2024, tal com es descriu en el Programa de Treball 2024 d'ERC i en els documents d'orientació associats.


Maria Leptin informa sobre els canvis, els debats que hi van conduir i el raonament que els sustenta.


+info: Notícia, Document


EU Green Week 2024

Publicat el 06/03/2024

La 2024 EU Green Week forma part d'una campanya de comunicació més àmplia dedicada al tema de la resiliència de l'aigua. L'objectiu és estimular un debat a tota la UE sobre l'aigua, present i futur de la UE, amb èmfasi a fomentar la consciència i promoure solucions positives i col·laboratives.


A la conferència, els ponents convidats discutiran diversos aspectes de la gestió integral de l'aigua. Això inclou temes, com ara fomentar una economia intel·ligent de l'aigua a la UE, abordar els reptes de restaurar i salvaguardar el cicle de l'aigua interromput, garantir l'accés generalitzat a aigua i sanejament nets i assequibles, així com la cooperació internacional en matèria d'aigua.


Les inscripcions a les jornades s'obriran a l'abril i estaran disponibles a través del web Green Week. Marca els teus calendaris per a la conferència mediambiental més important del continent organitzada a Brussel·les entre el 29 i el 30 de maig


+info: Notícia


EU Health Policy Platform framework

Publicat el 06/03/2024

La CE convida els agents sanitaris a presentar propostes per a un nou cicle de xarxes temàtiques sota el marc de la Plataforma de polítiques de salut de la UE


+info: Notícia


26a Conferència Internacional de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial

Publicat el 05/03/2024

La 26a Conferència Internacional de l'Associació Catalana per a la Intel·ligència Artificial (CCIA 2024) tindrà lloc a La Salle-URL amb l'objectiu principal de fomentar la discussió entorn els últims avenços en Intel·ligència Artificial. 

La Conferència, que tindrà lloc del 2 al 4 d’octubre de 2024, ha obert una crida a la participació mitjançant l’enviament de treballs, ja estiguin finalitzats o siguin preliminars. Són benvinguts els resums, els articles curts i els articles llargs. 

Consulta les temàtiques i les dates indicacions detallades a la pàgina web del congrés.

El termini per a la presentació de treballs finalitza el 14 de maig de 2024.


+info: Web


Sessió en línia “Circulation of European Literary Works Call” 

Publicat el 05/03/2024

L’European Education and Culture Executive Agency (EACEA) organitza una sessió en línia sobre la convocatòria 2024 “Circulation of European Literary Works (CREA-CULT-2024-LIT)”.  


L'objectiu principal de la convocatòria és donar suport a projectes que tradueixin, publiquin, distribueixin i promoguin obres de ficció escrites per autors nacionals o residents en països dins el programa d'Europa Creativa.


L'esdeveniment tindrà lloc en línia el 13 de març de 2024 de 10:00-12:00 (hora de Brussel·les). L'idioma de la trobada és l'anglès. 


+info: Notícia


Insider Insights for winning Horizon Europe Health Proposals

Publicat el 04/03/2024

La xarxa de Punts Nacionals de Contacte del clúster 1 de "Salut del Pilar II" del programa Horizon Europe, la Health-NCP-Net.3 (HNN3.0) organitza el proper 12 de març 2024 un taller online per donar recomanacions sobre la preparació de sol·licituds de finançament presentades a tòpics 2024 del clúster de Salut.

Es tractaran les tres seccions de la proposta, concretament la d’excel·lència, d’impacte i d’implementació.

El taller es dirigeix especialment a coordinadores de propostes, que es presentaran en convocatòries amb una o dues fases de presentació amb termini 11 d’abril 2024.

+info: Agenda, Més informació i inscripcions, HNN3.0


Oficina Europea d'Intel·ligència Artificial

Publicat el 04/03/2024

El gener del 2024 la Comissió Europea va establir l’Oficina Europea d’Intel·ligència Artificial per donar suport a la implementació de l’AI Act, el primer marc legal europeu per l’intel·ligència artificial. 

+info: Més informació, Nota de premsa, AI Act


ERC: "Smart talks - Effective communication" 

Publicat el 04/03/2024

Euraxess publica una sèrie de pòdcast útils per a la preparació de sol·licituds de finançament al programa del Consell Europeu de la Recerca (ERC).

La primera part de la sèrie "Smart Talks – Decoding ERC Grants: Strategies for Success" com a temàtica la comunicació efectiva, presentada per la Dafna Gold Melchior, experta en comunicació cientifica i empresarial. Es donaran consells sobre com presentar idees innovadores de forma segura, com comunicar amb el personal expert amb diferents contextos i com abordar una 'Synergy Grant', una de les modalitats d'ajuts ERC.

+info: Pòdcast, Euraxess Web


Llançament de la plataforma de prospectiva “futures4europe” 

Publicat el 04/03/2024

El passat 19 de febrer 2024, la Direcció General de Recerca de la Comissió Europea va anunciar l'obertura de la plataforma de prospectiva "futures4europe" amb l'objectiu de donar suport a la prospecció estratègica d'activitats pel futur programa marc de finançament de la RDI. 

La plataforma reuneix a experts en prospectiva i a responsables polítics de la RDI de la UE, estableix un repositori compartit de coneixement prospectiu (resultat de Projectes nacionals i europeus) i recopila informes de polítiques sobre diferents temàtiques com la regulació de la propietat industrial i intel·lectual, la resiliència cívica, grans tecnologies, capacitats i ocupacions verdes, etc.

+info: Notícia, Pàgina web


Jornades de formació Scopus

Publicat el 04/03/2024

La FECYT i Elsevier, han organitzat unes jornades de formació en línia durant el mes de març, gratuïtes i en castellà, de la base de dades Scopus. Per apuntar-s'hi cal fer-ho amb el correu electrònic institucional. Per aconseguir el certificat FECYT caldrà respondre al 100% de les qüestions plantejades pels formadors durant la sessió en directe. 

+info: Pàgina web, Scopus


ANECA, CRUE i CSIC impulsen la reforma de la investigació a Espanya 

Publicat el 04/03/2024

El passat 9 de febrer va tenir lloc a la seu del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats l'acte de presentació del Capítol Nacional de la Coalició per a l'Avenç de l'Avaluació de la Recerca (CoARA, per les seves sigles en anglès) a Espanya, coordinat per ANECA, la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).


Durant la jornada s'ha analitzat el context europeu i nacional, així com els objectius i línies de treball d'aquesta iniciativa. També es van donar a conèixer experiències institucionals sobre criteris i metodologies d'avaluació, sensibilització i formació o avaluació de la multidisciplinarietat i interdisciplinarietat. 

+info: Notícia


Febrer, 2024

Ampliació del termini d'execució dels SGR 2021

Publicat el 28/02/2024

S'ha publicat la Resolució al diari Oficial de la Generalitat de Catalunya amb la qual s'amplia el període d'execució dels grups de recerca de Catalunya (SGR-Cat 2021), fixant com a data límit d'execució d'aquests, el dia 30 de juny de 2025.

+info: Publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya


Online COST Info Day 2024

Publicat el 28/02/2024

La sessió informativa en línia del 27 de març (10 - 11:30h CET) està oberta a tots els investigadors i innovadors en qualsevol etapa professional i de qualsevol camp de recerca, especialment als joves investigadors. L'objectiu és informar la comunitat investigadora sobre com participar en les accions COST (European Cooperation in Science and Technology), presentar una proposta d'acció COST, el paper i l'impacte del programa i els beneficis de l'oferta. 

+info: Notícia, sobre COST


El gènere en la recerca i la innovació de la UE

Publicat el 26/02/2024

L'Agència Europea d'Investigació Executiva (REA) ha preparat a continuació un paquet d'informació i una sèrie de preguntes i respostes sobre com aplicar o complir els principis de finançament d'Horitzó Europa. Això us pot ajudar a navegar i implementar amb èxit el vostre projecte Horitzó Europa si la vostra proposta és seleccionada per al finançament de la UE. 

+info: Notícia


Impacte de la Intel·ligència Artificial en el procés científic

Publicat el 21/02/2024

L’informe destaca com els investigadors finançats per l'ERC utilitzen la intel·ligència artificial (IA) en els seus processos científics i com veuen el seu impacte potencial per a l'any 2030. Resumeix els resultats d'una enquesta prospectiva realitzada entre els beneficiaris de l'ERC, que es va centrar en el seu ús actual de la IA i les seves opinions sobre els desenvolupaments futurs per al 2030, les oportunitats i riscos potencials i l'impacte futur de la IA generativa a la ciència.

+info: Informe


Recursos en línia del CARDEA Hub

Publicat el 21/02/2024

El projecte EU fomenta el desenvolupament professional dels directors de recerca i ofereix accés obert a recursos de formació en línia. Cada seminari web és impartit per gestors de recerca experimentats que lideren iniciatives deformació en la seva àrea respectiva. 

+info: Notícia


Taller de preparació de propostes del clúster Salut 2024 

Publicat el 21/02/2024

La FECYT i CDTI en col·laboració amb l'Hospital Universitari La Paz - IdiPaz organitzen un seminari de preparació de propostes. La jornada constarà de quatre sessions temàtiques: assajos clínics, ètica, lump sum i escriptura de propostes.


En finalitzar la jornada es realitzarà una revisió de propostes per la NCPs de Salut, Legal i Financer. 

+info: Notícia, Agenda


La UNESCO publica un document per copsar l'estat de la ciència oberta a nivell mundial

Publicat el 21/02/2024

La UNESCO ha publicat a finals de 2023 el document "Open Science Outlook 1: status and trends around the world", on descriu i profunditza sobre l'estat de la ciència oberta i les seves tendències globals, regionals i nacionals que marcaran la pràctica científica els propers anys. En motiu d'aquesta publicació, Lluís Anglada, assessor de ciència oberta del CSUC, ha escrit un article a Blok de bid en què ressalta la rellevància de la publicació de la UNESCO. I és que, diu, "no és només un informe, sinó que vol ser també una plataforma de recollida i intercanvi de coneixements sobre les diferents pràctiques de ciència oberta". 

+info: Notícia


Inscriu-te ja per participar a la Research and Innovation Week 2024 

Publicat el 21/02/2024

La Comissió Europea obre les inscripcions per a la Research and Innovation Week 2024 , que tindrà lloc del 18 al 21 de març tant a Brussel·les com en línia, perquè tothom hi pugui participar des de qualsevol lloc.


Celebrant el viatge de 40 anys a través dels Research and Innovation Framework Programmes, la R&I Week 2024 mostrarà alguns assoliments destacats rellevants, debatrà el paper de l'R&I avui i esbossarà la seva contribució a les prioritats futures de la UE.


La R&I Week 2024 et dóna l'oportunitat d'assistir a tres esdeveniments diferents:



L'esdeveniment de quatre dies reunirà milers de responsables polítics, investigadors, innovadors i altres parts interessades. Descobriràs ponents d'alt nivell, debats polítics, oportunitats de finançament i creació de xarxes, tallers dedicats, sessions de pitching a inversors i exposicions que mostren projectes finançats per la UE. 

+info: Notícia, Programa


Sessió en línia MSCA Postdoctoral Fellowships 

Publicat el 21/02/2024

El proper 7 de març de 2024 (de 14:30h a 16:30h) s'efectuarà una sessió en línia sobre les MSCA Postdoctoral Fellowships en convocatòria per a 2024. Organitzada en col·laboració entre l’Institut de Recerca Hospital de Sant Pau, la FECYT i l’AGAUR. Properament trobareu l’enllaç de connexió en la web AGAUR.

+info: Notícia


European Research and Innovation (R&I) Days 2024

Publicat el 14/02/2024

L'esdeveniment insígnia anual de recerca i innovació de la Comissió Europea reuneix responsables polítics, investigadors, parts interessades i el públic per debatre i donar forma al futur de la recerca i la innovació a Europa i més enllà, a través de debats polítics clau, oportunitats de finançament i creació de xarxes i tallers específics.


Aquesta cinquena edició tindrà lloc durant la Setmana de la Recerca i la Innovació els dies 20 i 21 de març de 2024, tant a Tour and Taxis (Brussel·les) com en línia, permetent que tothom pugui participar-hi des de qualsevol lloc.


Els "EU R&I Days" d'aquest any us donaran l'oportunitat de debatre com podem fer Europa més verda, justa i competitiva sota una narrativa comuna: un viatge de 40 anys a través dels programes marc de recerca i innovació.

És la teva oportunitat per descobrir projectes de recerca i innovació finançats amb èxit per la UE, experimentar el seu impacte en la nostra societat i debatre sobre la importància de continuar invertint en recerca i innovació. 

+info: Notícia


OPEN SCIENCE Q&A 

Publicat el 14/02/2024

La REA (European Research Executive Agency) ofereix una llista de preguntes i respostes per guiar-vos quan sol·liciteu finançament de la UE i quan implementeu el vostre projecte.

Què és Open Access a les dades de recerca?, quins són els principis FAIR?, Ciència oberta i Drets de Propietat Intelectual (DPI): quin és el primer?, Com pots obtenir suport per complir amb les pràctiques de Ciència Oberta?, què ofereix Open Research Europe als beneficiaris? 

+info: Notícia


Nova plataforma ERA

Publicat el 14/02/2024

La plataforma del European Research Area proporciona espai perquè investigadors, innovadors, ciutadans i responsables polítics es connectin, col·laborin i accedeixin a la informació, dades i recursos més recents relacionats amb l'Espai Europeu de Recerca. 

+info: Notícia


Un any de la Llei de la ciència de Catalunya

Publicat el 12/02/2024

El 13 de gener passat va fer un any de l’entrada en vigor de la Llei de la ciència de Catalunya. Uns dies més tard, el 17 de gener, es va reunir per quarta vegada el plenari de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació, la CIRI, presidida pel president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

En aquesta sessió de la CIRI es van aprovar els plans estratègics de ciència oberta i d’igualtat de gènere que preveia la Llei i es va donar compte de l’estat del desplegament de la norma. D’una banda, doncs, vam poder explicar que s’havien completat els compromisos d’aprovar quatre plans estratègics: els dos esmentats i els altres dos plans: el de transferència i innovació, i el d’excel·lència en la recerca universitària, que es van aprovar per Acord de Govern al llarg de l’any de desplegament.

+info: Notícia


S’aprova el Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement

Publicat el 12/02/2024

A principis de desembre el Govern català va aprovar el Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement (PEITC) amb l’objectiu de seguir avançant cap a un sistema de transferència eficaç i competitiu que transformi el coneixement generat pel sistema de recerca de Catalunya en valor i riquesa.

Presentat a proposta dels departaments de Recerca i Universitats i d’Empresa i Treball, el pla recull un conjunt d’objectius estratègics i mesures operatives per tal de transformar la recerca en accions concretes de transferència del coneixement cap al teixit social i productiu. Es vol afavorir d’aquesta manera la innovació, el progrés, la competitivitat i el benestar gràcies a l’aplicació de tecnologia disruptiva en el sistema productiu i l’emprenedoria de base tecnològica, així com promoure una societat i una economia basades en el coneixement capaces d’afrontar els reptes socials, empresarials i territorials.

+info: Notícia


Es constitueix el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT)

Publicat el 12/02/2024

El 22 de desembre passat, catorze personalitats rellevants del sistema català de recerca, universitats i innovació van constituir formalment al Palau de la Generalitat el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT). El CORICAT és l’òrgan que assessorarà el Govern en les grans decisions estratègiques de país sobre ciència i innovació. Peça clau de la Llei de la ciència de Catalunya, també actuarà com a instrument de participació de la comunitat científica i de la societat civil en la definició de les polítiques públiques d’R+D+I.

+info: Notícia


Seminari en línia “Conceptualize Your Deep Tech Startup Idea: Learn Your Way Through AI State of the Art”

Publicat el 12/02/2024

EURAXESS organitza el seminari en línia Conceptualize Your Deep Tech Startup Idea: Learn Your Way Through AI State of the Art el proper 29 de febrer de 2024 (13:00h).

Aquest seminari en línia posarà llum al que està passant actualment als ecosistemes d'IA des de tres angles. En primer lloc, intentarà explicar i deixar clar què és la IA i què no, us guiarà per entendre la regressió lineal i, a continuació, agafarà la drecera als grans models de llenguatge. Explicarà la IA multimodal, una nova paraula de moda. En segon lloc, tindreu una idea de com els inversors i el mercat miren el desenvolupament de la IA, entenen el bombo, confien en els científics? Finalment, parlarà de la millora de les habilitats: com les eines d'IA us impulsen a reinventar les competències, capacitats, habilitats i coneixements del vostre equip d'inici.

L’assistència és gratuïta però cal inscripció prèvia.

+info: Pòster, Inscripcions, EURAXESS Startup Hub Entrepreneur Leadership Academy 


Webinar ERC Proof of Concept Grant 2024

Publicat el 12/02/2024

El dimarts, 20 de febrer de 2024, de 13:00-15:00h, l'Oficina Europea de la FECYT organitza un webinar sobre la convocatòria ERC-Proof of concept-2024 en el qual participarà Line Volkers, POC call coordinator del ERCEA i dos casos d'èxit de les últimes convocatòries resoltes. 

+info: Notícia


I Cicle de formació online de Web of Science

Publicat el 07/02/2024

FECYT, juntament amb Clarivate, ha organitzat el I Cicle de Formació Online de la base de dades Web of Science que tindrà lloc durant tot el primer semestre de l'any 2024, amb l'objectiu de donar a conèixer les actualitzacions, canvis i novetats d'aquesta base de dades, per mitjà de diverses sessions gratuïtes, en espanyol, de 60 minuts de durada, i que es desenvoluparan durant els propers mesos, a raó de 3 sessions per mes.


Aquestes sessions estan obertes i dirigides a tots els estudiants, investigadors i usuaris que formen part de qualsevol institució d'R+D+i espanyoles amb llicència a WoS. El primer mòdul de formació online es realitzarà entre el 13 i 15 de febrer. 

+info: Notícia, Jornades i inscripció 


El CSUC organitza sis sessions per sensibilitzar sobre la importància de la gestió de dades de recerca

Publicat el 07/02/2024

Des del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), s'han programat sis formacions en línia grupals per aquest 2024 amb l'objectiu de formar els assistents en ciència oberta i RDM. La formació "Com fer un pla de gestió de dades amb l'eiNa DMP?" es realitzarà els mesos de febrer, juny i novembre. D'altra banda, la formació "Publicar dades de recerca amb el Repositori de Dades de Recerca" es desenvoluparà els mesos de març, juliol i desembre.


Les formacions estan destinades al personal investigador de les universitats i centres de recerca, i no cal inscriure's prèviament. Al final de cada sessió, hi haurà un espai reservat per al torn de preguntes i respostes. 

+info: Agenda del CSUC


Gener, 2024

Jornada Oportunitats de finançament en l'àmbit de la Biomedicina i la Salut en 2024

Publicat el 25/01/2024

Ja estan disponibles les presentacions i el vídeo de la Jornada Oportunitats de finançament en l'àmbit de la Biomedicina i la Salut celebrat el passat 14 de desembre.

El podeu consultar a través de l'enllaç.

+info: Accés al contingut


El Govern culmina el desplegament de la Llei de la ciència amb la presentació de les estratègies d'igualtat de gènere i ciència oberta

Publicat el 25/01/2024

El Govern ha culminat la redacció dels quatre plans i estratègies inclosos en el desplegament de la LCC. El passat mes de juliol, es va aprovar el Pla estratègic Universitari en Recerca d'Excel·lència, mentre que el Pla d’Innovació i Transferència del Coneixement va ser referendat el passat mes de desembre. Finalment, en el marc de la quarta reunió del Ple de la CIRI al Palau de la Generalitat s’han presentat les dues estratègies restants:


+info: Nota de prensa


Publicat el Reglament del Repositori de Dades de Recerca (CORA.RDR)

Publicat el 25/01/2024

El grup de treball del Repositori de Dades de Recerca (RDR), format per les universitats i centres de recerca que integren el repositori, va establir al desembre de 2023 la primera versió del Reglament del repositori.

Aquest reglament ha estat fruit del treball de gairebé un any i mig de discussió i trobada de punts en comú entre les diferents institucions que participen a l'RDR, fomentant així la governança compartida entre les institucions que usen activament el repositori.

Amb aquest document, que es troba disponible en català i en anglès, es regulen els criteris per dipositar dades, l'ús de llicències, o el nivell d'obertura dels conjunts de dades, entre d'altres.

+info: Reglament, Policy


6a Trobada de #100tífiques

Publicat el 25/01/2024

#100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) coorganitzada amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i s’organitza amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer).

 Els objectius de #100tífiques són inspirar nens i nenes, contribuir a superar els estereotips al voltant de la ciència i la tecnologia i impulsar que les dones científiques del país creïn xarxa entre elles.

Aquest 2024 en celebrem la 6a edició, que inclourà dos grans esdeveniments:

+info: Consultar programa


AQU - Publicació dels criteris d'avaluació de les activitats de recerca

Publicat el 25/01/2024

AQU ha publicat els nous criteris per l'avaluació dels trams de recerca. Podeu consultar els nous criteris pel vostre camp. 

+info: DOGC REU/4404/2023


AQU - Convocatòries per a l’emissió d’acreditacions

Publicat el 22/01/2024

La Comissió d’Avaluació de la Recerca ha aprovat la resolució, ja publicada al DOGC, per la qual a partir del 8 d’abril de 2024 les sol·licituds per a l’emissió de les acreditacions de recerca i de recerca avançada es podran presentar de manera ininterrompuda durant tot l’any. Cal tenir en compte que les persones sol·licitants no podran presentar una nova sol·licitud d’acreditació mentre en tinguin una d’oberta. És a dir, no podran iniciar una nova sol·licitud fins que AQU Catalunya els hagi notificat que la sol·licitud prèvia s’ha resolt. Finalment, cal destacar que aquest canvi no afecta les convocatòries de sexennis, que continuen amb el règim de dues convocatòries anuals.

+info: AQU


Desembre, 2023

Guía para evaluar proyectos de comunicación científica y public engagement

Publicat el 21/12/2023

El Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF) ha publicat una guia per evaluar els projectes de comunicació científica.

+info: Accés a la guia


Recomanacions publicades per CIR-CAT

Publicat el 21/12/2023

El CIR-CAT, que es crea en el marc del Programa per a la Integritat de la recerca a Catalunya i amb la mateixa vigència, s’encarrega del seu desenvolupament.

Les seves funcions són la promoció de bones pràctiques científiques i de la formació específica en l'àmbit d’aquestes pràctiques, la promoció de mesures adreçades a la millora de la qualitat de la recerca, i l'assessorament en relació amb els conflictes d'integritat de la recerca que afectin exclusivament l'àmbit de les bones pràctiques científiques.

El Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT) ha publicat dos Recomenacions oficials sobre afiliacions múltiples en revistes científiques i sobre l’afiliació institucional en les publicacions científiques.

Podeu consultar tota la documentació a través de la seva web.

+info: Recomanació 1/2023, de 16 de maig, sobre afiliacions múltiples en revistes científiques; Recomanació 2/2023, de 17 d’octubre, sobre l’afiliació institucional en les publicacions científiques Torna


Novembre, 2023

Guia d'ús de CORA.eiNa DMP

Publicat el 21/11/2023

Els projectes finançats en el marc del programa Horizon Europe de la Comissió Europea cal que elaborin un Pla de Gestió de Dades (en anglès DMP, Data Management Plan) seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable).

Per a una correcta gestió de dades de recerca cal planificar des de l'inici del projecte com es crearan o recopilaran les dades de recerca, processaran, emmagatzemaran, publicaran i reutilitzaran en un pla de gestió de dades o DMP, en les seves sigles en anglès de Data Management Plan.

+info: Consulta la guia d'ús


Propera sessió del Cicle Emprèn 2023

Publicat el 21/11/2023

El Cicle Emprèn l’organitza el Departament d’Alumni & Careers i el Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement, amb el Suport de Santander Universitats.

La primera sessió del Cicle Emprèn ha acostat a més de 90 estudiants de les facultats de salut el testimoni de Xavier Palomer i Noemí Balà, emprenedors al sector Healthcare. La segona sessió tindrà lloc el pròxim 30 de novembre a les 18.30 h amb la presència de Sílvio Elías, cofundador de Veritas. Amb la moderació de Núria Ramírez, periodista de RTVE i alumni de Periodisme del 2006, Sílvio Elías aprofundirà en el cas d’èxit del grup Veritas.

+info: Inscripcions


I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats

Publicat el 21/11/2023

Des de la Global University Network for Innovation (GUNi) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ens plau convidar-vos a participar a les “I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats: construint una aliança pel desenvolupament social, cultural i econòmic sostenible” que tindran lloc els dies 12 i 13 de desembre de 2023 a l’Auditori del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (Carrer de Roc Boronat, 138, 08018 Barcelona).

Les Jornades tenen com a objectiu reforçar la col·laboració entre les institucions d'educació superior i el seu entorn explorant, des d’un debat rigorós i obert, les relacions i punts de contacte entre les ciutats i les universitats, fent aflorar reptes comuns i propostes de futur.

+info: Consulta el programa, Inscripció


Consulta pública sobre el borrador de criterios de evaluación de la próxima convocatoria 2023 del sexenio de investigación

Publicat el 09/11/2023

L'esborrany de criteris d'avaluació que se sotmet a consulta pública ha estat elaborat per la direcció de ANECA, després de prendre en consideració les aportacions dels vocals acadèmics del Ple de la CNEAI, de les presidentes dels Comitès que han resolt les sol·licituds en la convocatòria 2022, de la Comissió d'Assessorament per a l'Avaluació de Professorat (CAEP), així com de la Comissió d'avaluació i seguiment del sistema d'acreditació estatal creada al setembre.

Pot accedir a l'esborrany de criteris del sexenni de recerca 2023 aquí i comprovar els canvis incorporats revisant la Resolució de la convocatòria anterior, de 2022, disponible aquí.

A aquest efecte podran remetre's contribucions a la següent adreça de correu electrònic: participacion.sexenios2023@aneca.es, fent constar en elles:

ASSUMPTE DEL CORREU: Sección o secciones sobre la/s que se realiza la aportación (Preámbulo / Criterios generales / Criterios específicos Campo X / Apéndice)..

EN EL COS DEL CORREU:

La consulta pública estarà oberta del 6 al 19 de novembre de 2023, tots dos inclusivament

+info: borrador dels criteris


Jornada sobre finançament europeu de la recerca en salut. 

Publicat el 09/11/2023

L’IDIAPJGol co-organitza amb l’Institut Carlos III el proper 16/11/23 una jornada nacional en format híbrid en la qual es presentaran les futures convocatòries del ProgramaEU4Health.L’acte es podrà seguir virtualment a través del canal de Youtube de l’Institut, i de manera presencial a la sala d’actes de l’edifici corporatiu de l’ICS (Institut Català de la Salut), a la primera planta de Gran Via de les Corts Catalanes 587 de Barcelona. La jornada és de lliure accés, però cal inscripció prèvia.

+info: Programa EU4Health, Programa de la jornada, Inscripció


Neix un nou espai web per centralitzar i promoure la ciència oberta al sistema català de recerca i universitat

Publicat el 09/11/2023

El Departament de Recerca i Universitats, a través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), ha posat en funcionament un nou portal web per centralitzar i promoure la ciència oberta i l'accés obert en l’àmbit acadèmic i de recerca de Catalunya. El llançament del web CORA, sigles corresponents a l’acrònim Catalan Open Research Area, ha coincidit amb la celebració enguany de la Setmana Internacional de l'Accés Obert.

+info: Nota de premsa, accés a CORA


Octubre, 2023

SAVE THE DATE - Cicle Emprèn 2023

Publicat el  27/10/2023

UIC Barcelona organitza la tercera edició del Cicle d’Emprenedoria, Emprèn 2023, dividit en dues sessions. 

Primera sessió

"Emprenedoria en el sector salut"  tindrà lloc al Campus Sant Cugat
8 novembre 14h a 15.30h.
Ponents:

+ info: Inscriu-te!

Segona sessió

"I do like Mondays. VERITAS: El propòsit com a brúixola" se celebrarà al Campus Barcelona.
30 de novembre 18.30h a 20h.
Ponents:

+info: Inscrui-te!


28a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’23)

Publicat el  27/10/2023

En el marc de la Setmana de la Ciència, que se celebrarà entre el 10 i 19  de novembre, s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.

+info: web


Jornades de bones pràctiques de foment de la llengua catalana en l’àmbit religiós (RELIG 2023)

Publicat el  27/10/2023

La Direcció General d’Afers Religiosos convoca unes jornades de bones pràctiques de foment de la llengua catalana en l’àmbit religiós, pels propers 7 i 8 de novembre per reflexionar i debatre sobre com el català pot esdevenir una llengua de diàleg de les religions i contribuir a la cohesió social. La modalitat de les jornades és presencial a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (c. Girona, 20 - 08010 Barcelona). També es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de l'Escola.

Estructura i inscripcions

Les jornades RELIG 2023 s'estructuren en tres blocs temporals amb inscripció pròpia a cada bloc. Es pot fer la inscripció a tots els blocs que es vulgui.

+info: Canal de Youtube, Programa general de les jornades, web i accés a inscripcions


Conferència “Supporting the transition to climate-neutral cities by 2023” del professor Lorenzo Chelleri

Publicat el  20/10/2023

La Setmana Mundial del Creixement Verd 2023 és el bressol d’idees innovadores i solucions escalables que marcaran la diferència en la lluita contra la crisi climàtica. El Dr. Lorenzo Chelleri, professor de UIC Barcelona School of Architecture i membre del projecte europeu UP2030, oferirà una presentació titulada “Supporting the transition to climate-neutral cities by 2023”. Acompanya'ns el 27 d'octubre de 9 h a 10 h del matí i forma part del canvi cap a un futur sostenible!

+info: web de l'acte


ANECA actualitza els principis i els criteris d'avaluació dels sexennis de recerca

Publicat el  20/10/2023

Donant compliment als compromisos adquirits per ANECA amb la seva adhesió a la San Francisco Declaration on Research Assessment (DAURA) i a la Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) el mes d'abril passat, l'Agència integra ja en aquesta convocatòria les orientacions del moviment internacional de reforma de l'avaluació de la recerca. Per a això, s'està treballant en una revisió profunda de l'Apèndix de la Resolució, de manera que es faciliti la identificació d'eines i mètriques per a avalar la rellevància i l'impacte de les aportacions presentades, que en cap cas es podran limitar a la indexació en una base de dades en particular.

+info: web


Jornada informativa nacional sobre les convocatòries de 2024 del Clúster 2: Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva

Publicat el  20/10/2023

Dimarts que ve 24 d'octubre de 2023 tindrà lloc una jornada informativa sobre les convocatòries de 2024 del Clúster 2 de Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva. L'esdeveniment, organitzat per FECYT en col·laboració amb el CSIC, es celebrarà a Madrid en la sala d'actes de l'Institut de Química Física Blas Cabrera del CSIC i comptarà amb la participació de les NCPs del Clúster 2 Carolina Rodríguez Bollain, Aïda Díaz i Adeline Marcos i la invitació de coordinadors de projectes espanyols finançats.

+info: Consulta el programa i registra't


CulturEU Oberts 5 temes Horizon Europe: recerca i innovació en patrimoni cultural i indústries culturals i creativesGuide

Publicat el  20/10/2023

Temes oberts:

+info: web


CulturEU Funding Guide

Publicat el 11/10/2023

Amb aquesta guia interactiva, la Comissió Europea vol facilitar l'accés a les oportunitats de finançament disponibles per als sectors culturals i creatius de totes les fonts de finançament de la Unió Europea disponibles en 2021-2027. 

L'objectiu és ajudar els actors d'aquests sectors a identificar les fonts més adequades de suport de la UE per als seus projectes.

+info: web, Accés a la guia


Horizon - MSCA Staff Exchanges 2023 (HORIZON-MSCA-2023-SE-01)

Publicat el 10/10/2023

El passat 5 d'octubre va obrir la convocatòria MSCA Staff Exchange del 2023. Les accions MSCA Staff Exchange o d'Intercanvi de Personal (MSCA-ES) financen els intercanvis del personal implicat en les activitats de recerca i innovació de les diferents entitats participants en l'acció. Aquests intercanvis han de ser principalment intercanvis internacionals i intersectorials a curt termini, encara que es permetran intercanvis multidisciplinaris baix determinades condicions.

Podem dir que una MSCA-SE és un projecte de recerca que ha d'executar-se entre diverses institucions a base d'intercanvi de personal, és a dir, a base de ‘secondments’. Si no es realitzen dits ‘secondments’, no s'executa el projecte i, per tant, no es rebrà finançament per a la realització d'aquest.

La convocatòria restarà oberta fins el 28 de febrer de 2024.

+info: Funding & Tenders, Work Programme 2023-2024 MSCA, Guide for Applicants, Application form


VII Jornada de Patrimoni Cultural. Comunicació i divulgació del patrimoni

Publicat el 10/10/2023

En la VII Jornada de Patrimoni Cultural es debatran quines han de ser les estratègies de difusió i transmissió de coneixement dirigits a públics molt diversos per part de les institucions museístiques i patrimonials en aquest panorama actual tan complex i en constant mutació. Per fer-ho comptarem amb diversos professionals d’una i altra banda de departaments de màrqueting i comunicació de museus i monuments, així com de gabinets de comunicació privats especialitzats en el tema, influencers i divulgadors a les xarxes socials, així com periodistes culturals.

La jornada serà el dia 26 d'octubre a l'Auditori de La Pedrera.

+info: Consulta el programa


Horizon Europe info days - Cluster 2

Publicat el 10/10/2023

Sota el pilar II d'Horizon Europe, el Clúster 2 "Cultura, creativitat i societat inclusiva" té com a objectiu complir els objectius i prioritats de la UE per millorar la governança democràtica i la participació dels ciutadans, la salvaguarda i la promoció del patrimoni cultural, i respondre i donar forma a les transformacions socials, econòmiques, tecnològiques i culturals multifacéticas.

El Clúster 2 mobilitza l'experiència multidisciplinària de les ciències socials i humanitats europees (SSH) per entendre les transformacions fonamentals contemporànies de la societat, l'economia, la política i la cultura. El seu objectiu és proporcionar opcions de política basades en proves per a una transició ecològica i digital europea socialment justa i inclusiva i per a la recuperació posterior al COVID-19. 

Els projectes futurs han de lliurar-se en les tres àrees d'intervenció que coincideixin amb el Horizon Europe Strategic Plan (2021-2024):

L'acte del 19 d'octubre de 2023 es dedicarà a la construcció de consorcis pel Cluster 2: "Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva". Inclourà reunions bilaterals en línia amb socis interessats en els mateixos temes per a les convocatòries 2024. Després d'un registre i una activació amb èxit del vostre perfil, els participants poden preorganitzar les reunions bilaterals mitjançant una eina de cerca de coincidències fàcil d'utilitzar.

+info: web


ERC Consolidator Grant

Publicat el 10/10/2023

Recordem que el deadline dels ERC Consolidator és el 12 de desembre de 2023. Aquests fons estan dissenyats per donar suport a excel·lents IPs que encara poden consolidar el seu propi equip o programa de recerca independent. Els IP han de demostrar la naturalesa innovadora, l'ambició i la viabilitat de la seva proposta científica.

Dotació: Màxim 2.000.000€ per un període de 5 anys. En la proposta es pot sol·licitar un finançament addicional de fins a 1 000 000 euros per a cobrir els següents costos subvencionables quan siguin necessaris per a dur a terme el treball proposat.

Perfil de l'IP: Els investigadors principals hauran defensat amb èxit el seu primer doctorat almenys 7 anys abans de l'1 de gener de 2024. Defensa entre l'1 de gener de 2012 i el 31 de desembre de 2016 (inclosos).

+info: Funding and Tenders, ERC Work Programme 2024, Information for Applicants to the starting and consolidator grant 2024 calls, Guide for peer reviewers starting and consolidator grant calls 


Drets i obligacions dins les MSCA

Publicat el 03/10/2023

La CE i la REA han publicat guies per als investigadors/es que participen en projectes MSCA amb informació útil sobre els drets i obligacions dels investigadors i del personal.

Públic de les guies:

+info: web


Infoday regional sobre convocatòries del Consell Europeu de Recerca (ERC)

Publicat el 03/10/2023

En el marc del projecte OPTIMAL, la Fundació i2CAT organitza, amb la col·laboració de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), una sessió presencial per presentar el programa del Consell Europeu de Recerca (ERC) on podràs informar-te dels detalls i resoldre els teus dubtes, conèixer casos d’èxit a Catalunya i saber quins són els serveis de suport de l’AGAUR per acompanyar-te. Addicionalment, hi haurà unes reunions bilaterals amb les National Contact Point (NCPs) de l’ERC.

La sessió serà presencial, el 19 d’octubre de 2023, a l'Auditori de l'Edifici Nexus I
(C/ Gran Capità, 2-4, Nexus I, 08034, Barcelona )

+info: Agenda de la sessióinscriu-te a la sessió


Setembre, 2023

IV Workshop: Crafting a Winning ERC-StG Proposal

Publicat el 29/09/2023

Aquest divendres 29 de setembre la Academia Joven de España ha organitzat el quart workshop Crafting a Winning ERC-StG Proposal. L'acte es transmetrà en streaming i es podrà trobar al canal de Youtube de l'Academia.

Accedeix al streaming

A continuació podeu consultar el programa de l'acte:

Webinar sobre el Pla de promoció de la Integritat de la Recerca

Publicat el 28/09/2023

El seminari es dividirà en dues parts per a cobrir de manera exhaustiva els aspectes essencials dels Plans de Foment de la Integritat en la Recerca (PPIR).

En la primera part, un representant de la Comissió Europea explicarà la importància i les obligacions d'aplicar un Pla de Foment de la Integritat en la Recerca (PPIR).

La segona part del seminari web se centrarà en els Procediments Operatius Estàndard i les Directrius que les Organitzacions de Recerca poden utilitzar per a desenvolupar els seus propis Plans de Promoció de la Integritat de la Recerca (l'eina SOPs4RI). Es proporcionarà una guia pas a pas sobre com navegar pel SOPs4RI i oferiran orientació sobre com utilitzar aquesta eina de manera eficaç. 

A més, els participants tindran l'oportunitat de conèixer experiències pràctiques d'aplicació del material SOPs4RI.

Dia i hora: 17 d'octubre de 13:30 a 15:30h

+info: web, Programació


Congrés Internacional Open Science Fair 2023

Publicat el 28/09/2023

Els dies 25, 26 i 27 de setembre s'ha celebrat a Madrid el Congrés Internacional Open Science Fair 2023: la Ciència Oberta per a Futures Generacions, organitzat per la FECYT i Open Aire.

FECYT ha penjat al seu canal de Youtube els vídeos complets de totes les sessions del congrés que pots visualitzar en els següents enllaços:

+info: Consulta el programa complet


Curs de la Universitat de Granada sobre ChatGPT i pràctiques docents responsables

Publicat el 28/09/2023

La Universitat de Granada oferirà el pròxim 4 d'octubre un curs titulat ChatGPT en contextos acadèmics: Pràctiques docents responsables amb Intel·ligència Artificial Generativa. Està dissenyat per a oferir una visió pràctica de l'ús de ChatGPT des de la perspectiva docent. 

Contingut

En una primera secció introductòria, es presentarà la intel·ligència artificial i l'ús adequat de prompts. Posteriorment, s'exposarà com podem emprar ChatGPT en quatre aspectes essencials del treball acadèmic: (1) elaboració de classes, pràctiques i qüestionaris; (2) anàlisi de dades; (3) assistència en l'escriptura i, finalment, (4) reflexió sobre l'ús de ChatGPT per part dels estudiants i com afrontar aquest nou desafiament en l'avaluació.

Públic

Es tracta d'un curs gratuït i obert a qualsevol persona. El curs serà transmès en directe per a aquells que no puguin assistir presencialment. L'enllaç per a la transmissió en viu es compartirà poc abans del seu inici en la web del projecte. 

Dia i hora: 4 d'octubre a les 18:ooh

+info: Pàgina oficial del projecte, Inscripció


CaixaResearch d'investigació en salut

Publicat el 28/09/2023

El dia 19 de setembre es va obrir la setena convocatòria de CaixaResearch d'investigació en salut, que restarà oberta fins el 16 de novembre.

Es farà una sessió informativa el pròxim 11 d'octubre a les 10:30h per explicar la convocatòria del 2024. La sessió es farà en anglès i és obligatori registre previ. 

+info: Registre


Evento Tendencias e innovación en las Ciencias del Deporte

Publicat el 27/09/2023

Des de la iniciativa CSD+i del Consell Superior d'Esports es celebrarà la primera trobada de l'itinerari d'activitats relacionades amb les Ciències de l'Esport. L'esdeveniment versarà sobre Tendències i Innovació en les Ciències de l'Esport i se celebrarà el dia 5 d'octubre en el Consell Superior d'Esports

Té com a objectiu presentar un dels principals eixos de CSD+i, el Radar de tendències, i donar a conèixer el treball d'alguns investigadors experts, així com empreses que estan aplicant en el mercat algunes de les seves línies de recerca en l'esport. 

Les taules rodones permetran acostar l'acadèmia al món empresarial, i viceversa, per a compartir coneixements i perspectives sobre les tendències emergents en les Ciències de l'Esport. 

L'esdeveniment tindrà lloc el dia 5 d'octubre de 2023 de 10:30h a 12:00h. Se celebrarà de manera presencial a la Sala Samaranch del CSD (C. de Martín de Fierro, 5, 28040, Madrid).

Per a formar part d'aquesta jornada, pots inscriure't a través del següent enllaç


Nous estàndards i eines per a una carrera investigadora més atractiva a la UE

Publicat el 21/09/2023

La Comissió Europea ha publicat un breu document on explica com fer atractiva la carrera investigadora a Europa, una de les accions prioritàries de ERA Policy Agenda 2022-2024, amb l'objectiu de retenir talent i fer-nos més competitius. Per aconseguir-ho, la Comissió proposa una recomanació per establir un Marc Europeu per les carreres investigadors, incloent una nova Carta de l'investigador per millorar les seves condicions laborals. 

+info: Consulta el document


Acord entre la Unió Europea i Regne Unit

Publicat el 21/09/2023

La UE i el Regne Unit han arribat a un acord per a la seva associació a HEU i al programa Copernicus (quedarà fora d’Euratom i d’ITER). L’acord d’associació és fins a 2027 (finalització programa HEU) i haurà de ser ratificat pels estats membres a través del Consell de la UE. En conseqüència de l’acord, el Regne Unit podrà participar plenament a partir de l'01/01/24 en el programa de treball 2024 i en endavant, incloses les convocatòries de 2024 que s'obren aquest any. Tanmateix, per a les convocatòries del programa de treball 2023, els investigadors del Regne Unit encara hauran d'utilitzar l'esquema de garantia de seguretat del Regne Unit per finançar la seva participació als projectes.  

+info: Nota de prensa


La Nit de la Recerca

Publicat el 15/09/2023

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Així, tot tipus de públic, des d’escoles, famílies i canalla fins a joves o adults de totes les edats, podreu conèixer i ser partíceps de la ciència del vostre territori a través de diferents activitats com tallers, xerrades, espectacles, experiments, observacions astronòmiques i jocs.

La Nit Europea de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020.

+info: Consulta el programa


Erasmus+ World Wide Webinar 2023

Publicat el 15/09/2023

La Direcció General d'Educació, Joventut, Esport i Cultura (DG EAC) i l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) organitzarà l'edició tres webinars sobre les oportunitats de participació de la part de Dimensió Internacional Erasmus+ 2024.

Aquest esdeveniment, exclusivament en línia, està dirigit a potencials sol·licitants de tot el món i també brindarà tant als sol·licitants nous com als més experimentats l'oportunitat d'enviar preguntes per escrit al personal de la Comissió Europea (CE).

El webinar comptarà amb tres sessions, cadascuna de les quals cobrirà temes diferents. Les sessions del matí (10.00-12.45 hora Brussel·les) es repetiran a la tarda (14.30-17.15 hora Brussel·les) per a atendre les diferents zones horàries.

+info: Accés web


Concurs dels Monòlegs del Club de la Ciència

Publicat el 15/09/2023

Els monòlegs del club de la ciència, és un concurs adreçat a persones que estiguin cursant estudis o exerceixin professionalment en àrees relacionades en l’àmbit de la ciència i/o tecnologia, inclosa la docència preuniversitària especialitzada en ciència.

L’objectiu del concurs és promoure la comunicació de la ciència d’una manera sintètica, amena i entenedora i utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals, sense el suport d’eines per a presentacions.

+info: Bases de concurs, Formulari d'inscripció


Evaluación de la actividad científica: un reto del presente

Publicat el 15/09/2023

La revista de Enredadera de la Red de Bibliotecas i Archivos del CSIC, ha publicat un monogràfic sobre l'avaluació de l'activitat científica.

+info: Accès al monogràfic de la revista


II Cicle de formació online de Web of Science

Publicat el 08/09/2023

FECYT, juntament amb Clarivate, ha organitzat el II Cicle de Formació en línia de la base de dades Web of Science que tindrà lloc entre el 18 de setembre i el 6 d'octubre de 2023, amb l'objectiu de donar a conèixer les actualitzacions, canvis i novetats d'aquesta base de dades, per mitjà de 15 sessions gratuïtes, en espanyol, de 90 minuts de durada, en horari de demà, d'11.00 a 12:30h.

+info: Notícia, Jornades i inscripció


ERC Work Programme 2024

Publicat el 08/09/2023

L’European Research Council organitza un webinar interactiu on s’explicaran les novetats del nou ERC Work Programme 2024, el proper 20 de setembre, a les 12h15.

Recordem els terminis de les ERC


Horizon Europe. Jornades d'implantació

Publicatl el 08/09/2023

La DG d’RDI ha planificat la sèrie de jornades d‘implementació de l'HEU 2023 per als (futurs) participants. Cada esdeveniment en línia es centrarà en un aspecte informatiu:

+info: Registra't


Instruccions per a la comunicació i publicitat de les ajudes a la R+D+i concedides per l'Agència Estatal de Recerca

Publicat el 08/09/2023

S'ha actualitzat la normativa de publicitat de les ajudes concedides per la AEI. Les Convocatòries d'ajudes per al Fomento de la I+D+i gestionades per la Agencia Estatal de Investigación (AEI), estableixen entre els seus requisits que les entitats beneficiàries de les ajudes, hauran de donar publicitat de les mateixes i esmentar adequadament les institucions finançadores d'aquestes ajudes. 

Aquestes instruccions tenen com a finalitat definir la forma en què els beneficiaris han de donar publicitat de les ajudes rebudes per a les diferents actuacions i activitats realitzades (projectes de R+D+i, contractes de recursos humans per a la recerca, adquisició d'equipament científic tècnic, activitats d'enfortiment i internacionalització, actuacions de coordinació, etc.) en qualssevol mitjans de difusió que s'utilitzin.

+ info: Documentació


Beques de la Fundació La Caixa - Session formatives

Publicat el 04/09/2023

La Caixa ha preparat una sessió formativa en línia sobre les beques de doctorat INPhINIT i de postdoctorat Junior Leader de la Fundació ”la Caixa”.

Si esteu interessats en demanar una de les dues beques, apunta't a la sessió que tindrà lloc el pròxim 13 de setembre a les 11:00 h. 

+ info: Apunta't